Consultul oftalmologic preventiv are o importanță deosebit de majoră deoarece există afecțiuni oftalmologice care nu au simptome deosebite și care pot duce la scăderea și uneori pierderea vederii. Lipsa consultului oftalmologic preventiv permite dezvoltarea și agravarea unor probleme oftalmologice, chiar până în punctul în care acestea nu mai pot fi corectate decât prin intervenție chirurgicală.
Când trebuie să mergem la un consult oftalmologic preventiv?
Răspunsul este foarte simplu. În orice moment în care simțim că este ceva în neregulă cu vederea. Vă rugăm să luați în considerare un aspect deosebit de important, acela că ochii ne oferă peste 85% dintre informațiile primite din mediul înconjurător, de aceea este bine să ne păstram și conservăm vederea.
De ce este necesar un consult oftalmologic preventiv periodic?
Medicul oftamolog ar trebui să fie o prezență constantă în viața tuturor. În copilărie menționăm ambliopia sau boala ochiului leneș, care poate fi tratată doar în copilărie și nu mai târziu. După 40 de ani poate apărea glaucomul, după 60 de ani poate apărea cataracta și degenerescența maculară. Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile oftalmologice care dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, duc la pierderea vederii.
De ce este important consultul oftalmologic preventiv la copii ?
Consultul oftalmologic preventiv la copii este foarte important pentru a vă asigura că ochii copilului dumneavoastră sunt sănătoși și nu au probleme de vedere care să poată interfera cu performanțele școlare sau să-i afecteze siguranța. Când vine vorba de prevenție, niciodată nu este prea devreme !
De asemenea, examinările timpurii ale ochilor sunt extrem de importante, deoarece copiii au nevoie de următoarele abilități vizuale esențiale:
- Acuitate vizuală excelentă la toate distanțele
- Abilități precise de mișcare a ochilor
- Abilități de concentrare exacte și confortabile
Când ați fost ultima dată la un consult oftalmologic preventiv ?
Având în vedere că multe afecțiuni oculare pot fi „silențioase”, adică pot fi prezente fără a cauza simptome majore, este recomandat să se efectueze un consult oftalmologic preventiv măcar o dată pe an, pentru a vă asigura că totul este în ordine. De la o anumită vârstă încolo (de obicei 50 – 60 de ani), se recomandă un control oftalmologic chiar mai des, eventual o dată la fiecare șase luni, deoarece șansa de a dezvolta o afecțiune vizuală este mult mai ridicată.
În concluzie, consultul oftalmologic preventiv are o importanță deosebit de majoră deoarece astfel, se pot depista cu exactitate simptome ale unor afecțiuni oculare pe care uneori pacienții nu le observă. Totodată, persoanele care petrec foarte mult timp în fața calculatorului, în job-ul lor, indiferent de vârstă, sunt încurajate să meargă la control oftalmologic cel puțin o dată pe an, dacă nu chiar mai des, deoarece expunerea la ecrane digitale crește riscul anumitor boli oculare. În cazul multor afecțiuni vizuale, este preferabil ca acestea să fie descoperite din timp, deoarece astfel, severitatea simptomelor poate fi mai bine controlată.
- Este foarte important să înțelegem că depistarea așa-numitelor “boli silențioase” poate fi realizată doar dacă pacientul este conștient că vizitele constante la oftalmolog pentru verificarea stării sănătății ochilor, sunt de o importanță crucială.
- Orice afecțiune, care este depistată din timp, poate fi tratată cu succes, permițându-i pacientului să revină la viața sa obișnuită într-o perioadă scurtă de timp.