Inchide

ochi rosi

Conjunctivita este o inflamație ce acoperă partea albă a ochiului. Vasele mici de sânge din conjunctivă se inflamează și devin vizibile. Conjunctivita are cauze diverse, dar în majoritatea cazurilor poate să treacă fără tratament de specialitate.

Cuprins:

Conjunctivita este o afecțiune cunoscută și sub numele de ochi roșu (pinkeye) și reprezintă o inflamație a conjunctivei, albul ochilor. Deși se poate extinde ușor, rareori este gravă și poate afecta vederea. Diagnosticul și tratamentul corect și la timp limitează răspândirea, iar ochii își vor reveni la normal, în scurt timp.

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o afecțiune care apare la nivelul conjunctivei. Acesta este un țesut subțire, clar, care se întinde și acoperă partea albă a ochiului și căptușește interiorul pleoapei.

Conjunctivita este o inflamație la ochi, vasele de sânge devin vizibile și pupila va fi înconjurată de irizații fine roz sau de culoare roșie. Afecțiunea apare pe fondul unei infecții virale, bacteriene, ca o reacție alergică la bebeluși, dar și atunci când un canal lacrimal nu funcționează normal.

Conjunctivita nu doare, dar este uneori foarte contagioasă, motiv pentru care se impune cel puțin un consult medical de specialitate.

În cât timp trece conjunctivita? În condiții ideale, fără alte afecțiuni, diagnosticată imediat, conjunctivita se poate rezolva în aproximativ 7 zile.

Tipuri de conjunctivită

 • Conjunctivită virală

Formele virale sunt cele mai frecvent întâlnite și debutează la un ochi, cu lăcrimare excesivă și o scurgere apoasă, apoi și celălalt ochi este afectat. Este determinată de virusul răcelii comune și poate apărea foarte ușor când cineva răcit tușește sau strănută.

Când se suflă nasul, virusul poate să ajungă din sistemul respirator în zone ochilor.

 • Conjunctivita bacteriană

Formele bacteriene apar de asemenea, la un ochi, dar sunt cazuri în care se manifestă la ambii ochi. După lăcrimare apare o scurgere puternică de puroi și mucus.

Conjunctivita bacteriană este cauzată de bacteriile stafilococice sau streptococice și se răspândește foarte ușor la atingerea ochilor cu mâinile murdare, în situațiile în care se utilizează aceleași produse de igienă sau cosmetice cu o persoană afectată.

 • Conjunctivita neo-natală

Apare la nou-născuți determinată de bacterii periculoase. Este o formă severă și în cazul bebelușilor mici este tratată imediat, pentru a nu afecta vederea iremediabil.

 • Conjunctivita alergică și conjunctivita papilară gigantică

Poate să se manifeste, uneori, la persoanele care utilizează o perioadă îndelungată lentile de contact, dar și la cei care au proteză oculară. Conjunctivita papilară gigantică apare în contextul existenței unei reacții alergice la un corp străin în ochi.

Răspunsul organismului la apariția agentului patogen în corp este eliberarea histaminei. Apar semnele de alergie: mâncărime, lăcrimare, inflamații, strănut, scurgeri nazale apoase și ochi roșii sau roz. Este vorba de o conjunctivită cronică ce poate să se manifeste câteva săptămâni – conjunctivita acută. În aceeași măsură, își pune amprenta asupra corpului chiar și câteva luni – conjunctivita cronică.

 • Conjunctivita chimică

Iritațiile care apar ca urmare a stropirii chimice sau a pătrunderii unui obiect străin în ochi pot duce la conjunctivită.

Conjunctivită: cauze și factori de risc

mancarime ochi

Cauzele conjunctivitei:

 • Virusuri;
 • Bacterii;
 • Alergii;
 • Substanțe chimice;
 • Agenți patogeni sau obiecte străine ce pot ajunge în ochi, așa cum se poate întâmpla în caz de gaură maculară;
 • Canale lacrimale blocate total sau parțial;
 • Ciuperci;
 • Poluarea aerului: fum, praf, vapori;
 • Diverși paraziți.

Factori de risc pentru conjunctivită:

 • Existența unei alergii;
 • Expunerea sau contactul cu o persoană infectată;
 • Lentile de contact sau proteze oculare.

Semne și simptome ale conjunctivitei

 • Înroșirea ochiului sau congestia conjunctivală;
 • Lăcrimare excesivă;
 • Mâncărime;
 • Senzație de corp străin în ochi și arsură;
 • Scurgeri apoase sau purulente cu formarea unor cruste pe timpul nopții care lipesc ochii;
 • Vedere încețoșată;
 • Granulații fine, multiple, cu centrul clar sau ușor gălbui, înconjurate de vase, întâlnite în conjunctivita foliculară;
 • Sensibilitate la lumină intensă;
 • Umflarea nodurilor de la baza gâtului sau a celor din spatele urechilor.

Complicațiile conjunctivitei

Uneori, conjunctivita, la copii, dar și la adulți, duce la inflamații care pot afecta vederea. Asociată cu alte infecții, conjunctivita poate să ducă la pierderea iremediabilă a vederii sau la orbire, așa cum se poate întâmpla în cazul altei afecțiuni oculare, dezlipirea de retină.

Diagnosticul conjunctivitei

Diagnosticarea corectă a acestei afecțiuni are loc după un examen clinic minuțios. Pe lângă descrierea amănunțită a simptomelor, medicul trebuie informat cu privire la istoricul medical al pacientului.

Măsurătorile de acuitate vizuală sunt obligatorii, alături de evaluarea conjunctivei și a țesuturilor ochiului, intern și extern. Oftalmologul vrea să se asigure că nu au fost afectate alte țesuturi ale ochiului sau că nu există alte probleme de sănătate care au determinat înroșirea ochilor, fără a fi vorba de conjunctivită.

Analiza lichidului sau a secrețiilor mucoase produse de ochi poate fi un factor important în diagnosticarea conjunctivitei cronice, rezistente la tratament.

Este important să îi spuneți medicului tot ce ați utilizat, inclusiv produsele de tip picături sau remedii naturale pentru probleme oculare și dacă ați observat reacții adverse.

Cum se tratează conjunctivita?

consult ochi

 • Tratamentul conjunctivitei virale

Dacă nu sunt și alte probleme diagnosticate sau nu apar manifestări mai grave, conjunctivita provocată de virusuri poate să dispară în 7 zile. Fiind contagioasă, este bine să existe măsuri pentru prevenirea răspândirii.

Tratamentul medicamentos în această situație nu dă roade. Dacă apariția este determinată de un virus de tip herpes, specialistul va recomanda picături antivirale, pastile sau unguente.

Dintre leacurile bătrânești pentru conjunctivită, puteți utiliza comprese cu apă caldă, care au ca efect diminuarea simptomelor neplăcute de pinkeye.

 • Tratamentul conjunctivitei bacteriene

Pentru conjunctivita bacteriană sau cea legată de bolile cu transmitere sexuală, medicul poate recomanda antibiotice, picături de ochi sau unguente. Respectați sfatul specialistului și administrați medicamentele în perioada indicată.

Cât durează conjunctivita la copii? Tratamentul conjunctivitei la copii vizează administrarea unui unguent, astfel încât în 3 – 7 zile are loc vindecarea.

 • Tratamentul conjunctivitei iritante

Iritațiile provocate de substanțe chimice, alcaline sau acide, trebuie combătute cu spălarea cu multă apă a ochilor. Vederea va reveni după 4 – 5 ore de la eveniment, dar consultul medical este esențial. Medicul poate recomanda și utilizarea altor produse de spălare și curățare a ochilor, pentru îndepărtarea substanței străine.

 • Tratamentul conjunctivitei alergice

Conjunctivita produsă de un factor alergen poate fi tratată cu antihistaminice pentru a se opri inflamația. Recomandat este să nu utilizați produse fără rețetă medicală, înainte de a consulta specialistul. Oftalmologul va prescrie antihistaminice potrivite pentru problema sesizată, dar și picături de ochi antiinflamatoare.

Extra sfat: renunțați la lentile de contact și la machiaj pe toată perioada administrării tratamentelor.

Prevenirea conjunctivitei

 • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
 • Evitarea atingerii ochilor cu mâna;
 • Utilizarea prosoapelor curate, individuale;
 • Schimbarea frecventă a fețelor de pernă și a prosoapelor de față;
 • Neîntrebuințarea produselor de igienă sau cosmetice la comun;
 • Renunțarea la produsele cosmetice aplicate înainte de conjunctivită pentru a evita riscul de recidivă;
 • Ferirea ochilor de factorii alergeni și iritanți;
 • Purtarea ochelarilor de soare și a celor de înot în piscină;
 • Clătirea cu multă apă curată a ochilor după înotul în bazin sau piscină.

Extra sfat: mergeți pe recomandarea medicului specialist în privința perioadei și a modului de purtare a lentilelor de contact.

Prevenire și tratarea afecțiunilor oculare, așa cum poate fi intervenția de schimbarea a cristalinului natural cu un cristalin artificial pentru redarea vederii, operația de cataractă pentru reîntoarcerea la o viață normală, se face apelând la oftalmologii cu experiență și la clinici medicale specializate.

Alegeți serviciile și tratamentele oferite de o clinică oftalmologică de tradiție, care răspunde nevoilor dumneavoastră! Accesul la echipamente și tehnică de ultimă generație, alături de experiența vastă și specializările medicilor, garantează succesul intervențiilor personalizate.

Conjunctivita este o inflamație care determină înroșirea ochilor. Aspectul de pinkeye, poate dispărea rapid, fără tratament. Există însă și produse, care ajută la ameliorarea disconfortului. Consultați specialistul pentru a beneficia de cea mai bună variantă de tratament.

Conjunctivita: cauzele, manifestările și opțiunile de tratament. Care sunt măsurile preventive și de ce trebuie să vă feriți pentru a nu face conjunctivită?

Surse de informare:

 1. Pink eye (conjunctivitis) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-2
 2. 0376355#:~:text=Pink%20eye%20(conjunctivitis)%20is%20the,your%20eyelashes%20during%20the%20night.
  Conjunctivitis (Pinkeye) – https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis
 3. Conjunctivitis – https://www.nhs.uk/conditions/conjunctivitis/
 4. Conjunctivitis: What Is Pink Eye? – https://www.aao.org/eye-health/diseases/pink-eye-conjunctivitis
 5. Conjunctivitis (Pink Eye) – https://www.cdc.gov/conjunctivitis/index.html
 6. What You Need to Know About Conjunctivitis – https://www.healthline.com/health/conjunctivitis