lentile-progresive-vitreum
decembrie 17, 2018

Ce sunt lentilele progresive?

Prezbiopia este un fenomen de scădere progresivă a puterii de acomodaţie a ochiului. Acomodaţia este procesul prin care cristalinul își modifică curbura pentru a clarifica imaginile situate aproape de ochi. 

Simptomele de prezbiopie apar, progresiv, după vârsta de 40 de ani, vârsta de apariție depinzând de existența viciilor de refracție sau de obiceiurile vizuale, dacă persoana lucrează multe ore concentrat la o distanță mică (exemplu: calculatorul) sau expunerea la razele ultraviolete.

Cu toate că nu există metode prin care să prevenim această afecțiune, există numeroase modalități de tratare. Din fericire, ochelarii de vedere au devenit un accesoriu la modă, iar cei mai recomandați de medicii oftalmologi pentru corectarea presbiopiei sunt ochelarii cu lentile progresive.

lentile-progresive

Lentilele progresive asigură o  vedere clară și confort în mod continuu la orice distanţă.

Dezavantajele acestor lentile includ modificări nedorite ale puterii sferice şi cilindrice în zonele laterale care provoacă distorsiunea periferică a imaginii, senzația de imagine în valuri la mișcare.

Aceste dezavantaje sunt acum mult diminuate la noile tipuri de lentile progresive  personalizate care, practic, se fabricate special pentru purtătorul de ochelari.

Lentilele progresive personalizate țin cont de necesităţile specifice şi comportamentul vizual specific al unui purtător particular în scopul obţinerii unui design personalizat. Fiecare purtător are un comportament specific al capului şi ochilor și acest comportament poate fi măsurat pentru a obține un design optim al suprafeţelor lentilei.

Lentilele progresive pot fi montate pe orice tip de ramă fabricată din metal, plastic sau titan (recomandăm rama din metal). Design-ul ramei nu mai constituie o problemă putând opta pentru o ramă pe fir sau chiar frameless. Materialele din care sunt fabricate lentilele progresive (plastic, policarbonat) conferă duritate și rezistență.

Ele pot fi incolore sau fotocromatice (heliomate). Pe suprafața acestora se poate aplica o gamă variată de tratamente: antireflex, antistatic, hidrofob-oleofob, anti-zgâriere, durificare, anti-aburire, protecție calculator și UV.

Prescrierea lentilelor progresive necesită o atenție specială. Este extrem de important ca medicul sau optometristul să facă o anamneză detaliată legată de ce ochelari a mai purtat, ce activități desfășoară la locul de muncă, ce hobby-uri sau ce sporturi practică. Există situații vizuale specifice care necesită corecție optică specifică. Uneori este necesară simularea mediului specific pentru a ajusta rețeta și lentila în funcție de nevoile pacientului.

Lentilele progresive pot fi prescrise la majoritatea pacienților. Există însă anumite cazuri speciale, ce necesită atenție specială în prescrierea și recomandarea tipului de lentile. Pacienţi non-prezbiţi: sunt pacienți care nu sunt încă prezbiți, dar manifestă astenopie la aproape: hipermetropul mic care nu tolerează corecția totală la distanță, miopul mic cu esoforie, cei cu disfuncția sau relaxarea acomodației sau din motive ergonomice: lucru la aproape la o distanță mică. Este importantă evitarea sub – sau supra-evaluării adiției prin testare atentă la distanța de lucru la aproape. Se pot recomanda lentila progresiva sau monofocale regresive pentru intermediar și aproape.

Avantajul lentilelor progresive este reprezentat prin faptul că nu mai trebuie să purtați două perechi de ochelari (una pentru citit, una pentru vederea la distanță). De exemplu când folosiți calculatorul utilizați ochelarii de aproape iar ca să vedeți calendarul afișat pe perete ar trebui să puneți ochelarii de distanță.

Aceste lentilele progresive sunt mult mai eficiente față de cele monofocale, deoarece purtarea alternativă a două perechi de ochelari poate deveni obositoare. Pentru o persoană activă, o singură pereche de ochelari este ideală, iar cu ajutorul unor lentile progresive de bună calitate, veți putea să priviți obiecte aflate la distanțe diferite fără probleme.

Alegeți lentile progresive din plastic

Majoritatea oamenilor își cumpără frecvent lentile din sticlă, considerând că acestea nu se zgârie, dar noi, ca  specialiști  vă recomandăm ca lentilele să fie din sticlă organică, adică din plastic, din mai multe motive. Plasticul are tratamente de durificare incluse în structură, ceea ce il face extrem de rezistent. În plus, nici nu se zgârie și este mult mai ușor în comparație cu sticla.

Trebuie sa știți cum să priviți prin lentilele progresive

lentile-progresive-vitreum

Pe lentilele progresive există zona de citit, în partea de jos,  zona de distanță, în partea de sus și o zonă intermediară pentru semidistanță.

Pentru o vedere clară vă recomandăm lentila progresivă personalizată de cea mai bună calitate care oferă clarite şi confort maxim precum şi o orientare vizuală rapidă.

Lasă un comentariu