Inchide

Pentru a înțelege ce este glaucomul, este important să întelegeți cum funcționează ochiul. Lumina patrunde prin cornee apoi trece prin pupilă. Aceste raze de lumină sunt focalizate pe retină. Un țesut sensibil la lumină poziționat în spatele ochiului.

Nervul optic este conectat cu retina și este constituit din mai multe fibre nervoase. Semnale nervoase de la retină sunt transmise prin nervul optic la creier, care ulterior sunt interpretate în imaginile care le vedem . La ochiul sănătos un lichid limpede numit umoare apoasă circulă în partea frontală a ochiului. Pentru a menține o presiune oculară constantă, ochiul produce o cantitate mică de umoare apoasă, aceași cantitate de fluid urmând să fie drenată prin orifici microscopice numită rețea trebeculară.

Glaucomul cu unghi deschis cea mai frecventă formă de glaucom, care reprezintă cel puțin 85% din toate cazurile deglaucom sau ce este glaucomul glaucom.

 • Este cauzată de blocarea lentă a canalelor de drenaj, ducând la o presiune oculară crescută.
 • Când unghiul camerei anterioare este deschis dar evacuarea lichidului intraocular este defectuoasă.
 • Se dezvoltă lent și este o afecțiune permanentă pe parcursul vieții.
 • În fazele incipiente ale bolii simptomele și daunele nu sunt observate.

Unghiul deschis înseamnă că unghiul în care irisul întâlnește corneea este suficient de deschis sau larg ca să permită drenajul umorului apos din camera anterioară spre si prin rețeaua trabeculară. Glaucomul cu unghi deschis este de asemenea numit glaucom primar sau cronic.

Glaucom primar cu unghi inchis este o formă mai puțin frecventă de glaucom:

 • glaucom sau ce este glaucomulEste cauzată de blocajul accesului umorului apos către rețeaua trabeculară reaizată de poziția anormală a radacinii irisului, ducând la o creștere bruscă a presiunii intraoculare
 • Are un unghi închis sau îngust între iris și cornee
 • Evoluează foarte repede
 • Are simptome și traume care sunt, de obicei, foarte vizibile reprezentate de dureri oculare accentuate, cefalee (dureri de cap)
 • Percepția de halouri în jurul surselor de lumină
 • Scăderea acuităților vizuale.
 • Solicită asistență medicală imediată.

Se mai numeste glaucom acut sau glaucom cu unghi ingust. Spre deosebire de glaucomul cu unghi deschis, glaucomul de închidere a unghiului este un rezultat al unghiului dintre închiderea irisului și a corneei.

Acest tip de glaucom având o simptomatologie accentuată spre deosebire de glaucomul cu unghi deschis care are o simptomatologie ascunsă la inceput, alarmează pacientu

Umoarea apoasă nu se drenează așa cum ar trebui crescând presiunea oculară iar forța suplimentară creată apasă pe nervul optic situat la fundul ochiului, cauzând traume la nivelul fibrelor nervoase ale nervului optic. O formă mai rar intălnită de glaucom numită glaucom cu unghi inchis, se manifestă când canalele de drenaj ale ochiului sunt blocate.Irisul partea colorată a ochiului sar putea să ingusteze unghiul canalului de dremaj. Această formă de glaucom este mai frecventă la asiatici și africanii.

Citește mai multe despre glaucom