Inchide

Cataracta și tratamentul corespunzător

Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârstă de peste 55 ani. Aceasta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel ca lentila unei camere de fotografiat, focalizînd razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier. Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată. 

De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Singura metodă de a trata cataracta este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții sub numeroase aspecte.

Simtome-ochi-cu-cataracta

Este de recomandat consultul oftalmologic dearece diagnosticul este relativ ușor de pus în cazul cataractei.

În lipsa unui tratament, cataracta ajunge sa împiedice complet pătrunderea luminii în ochi. Ochiul care suferă de cataractă și nu este tratat la timp riscă să dezvolte complicații.

Pentru diagnosticare, medicul oftalmolog va efectua un consult oftalmologic de rutină, prin examinarea polului anterior ocular cu biomicroscopul.

Medicul oftalmolog este singurul care poate identifica corect și trata corespunzător această boală.

Necesitatea consultului oftalmologic se datorează și existenței unor forme particulare de cataractă care scad vederea mai ales la lumina puternică sau care scad dioptriile pacienților hipermetropici.

Acesti pacienți constată că încep să vadă mai bine la distanță uneori chiar și la aproape fără ochelari sau lentile de contact.

Apariția și evoluția cataractei

Pentu a intelege cum o cataractă vă poate afecta vederea, vă ajută să cunoaşteţi câteva aspecte despre structura ochiului dumneavoastră.

Cristalinul este un mediu transparent care stă în spatele irisului și a pupilei.

Cristalinul funcționează similar lentilei unei camere de fotografiat.

Retina este țesutul fotosensibil din spatele ochiului.

Odată ce imaginea sau lumina ajung la retină sunt transformate în semnale nervoase care sunt transmise la creier.

Pe lângă focalizarea luminii pe retină, cristalinul ajustează de asemenea și focalizarea vederii, permițându-ne să vedem lucrurile în mod clar atât în apropiere cât și la depărtare. Cristalinul trebuie să fie transparent pentru ca retina să primească o imagine detaliată (conturată).

Cristalinul este constituit în cea mai mare parte din apă și proteine.

Proteinele din care este constituit cristalinul sunt aşezate în aşa fel încât să permită pătrunderea luminii fără distorsiuni, dar pe măsură ce îmbătrânim acestea își modifică structura provocând cataracta, în primul stadiu opacizând o mică parte a cristalinului. Cu trecerea timpului, opacitățile pot creşte la număr și în dimensiune opacizând cristalinul aproape în totalitate.

Dacă cristalinul este opac de la cataractă, imaginea pe care o vedeți va fi neclară și culorile pot să apară estompate.

Aceasta boală se poate manifesta însă și în cadrul unor stări patologice:

 • generale: diabet zaharat, tratament îndelungat cu steroizi etc.
 • oculare: miopia forte, inflamații sau traumatisme ale ochiului
ce este cataracta

Vârsta nu este singurul factor de risc când vorbim despre apariția cataractei

Un alt lucru important de știut despre cataractă este faptul că vârsta nu reprezintă singurul factor care să determine apariția acesteia. În general vârstnicii sunt cei mai afectați, dar  oricine poate dezvolta această problemă.

Cele mai predispuse sunt persoanele care:

 • u fost supuse unei intervenții chirurgicale la ochi
 • Au glaucom
 • Se expun excesiv la razele solare fără să poarte lentile protectoare
 • pacienți cu miopie
 • pacienți cu retinopatie pigmentară
 • diabetul zaharat provoacă o evoluție accelerată a cataractei
 • traumatisme oculare

Există de asemenea și cazuri de cataractă congenitală adică bebeluși care se nasc cu această afecțiune oculară.  Cauza poate fi o infecție sau probleme de dezvoltare cauzate de carențele nutriționale din timpul sarcinii.

Simptome ale cataractei

 • Vedere încețoșată, neclară.
 • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse.
 • Ochelarii nu mai sunt un ajutor.
 • Necesitatea schimbării relativ frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact.
 • Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii.
 • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.
 • Diplopie ( Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
 • Imbunătățire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe masură ce avansează cataracta.

Cataracta poate afecta un singur ochi

Lista informațiilor importante despre cataractă include și faptul că această problemă poate afecta un singur ochi. Cataracta bilaterală este mai frecventă, dar există și posibilitatea ca această afecțiune să se manifeste doar pe o parte.

Cataracta se poate dezvolta la un singur ochi atunci când ați suferit o traumă, de exemplu. Prin urmare, dacă a avut loc un incident care v-a afectat ochii sau zona din jurul acestora, este indicat să mergeți la oftalmolog.Este posibil să nu simțiti nimic în momentul impactului. De fapt, s-ar putea să treacă ani buni până să observati că deodată nu mai vedeti bine.

Medicul chirurg recomandă intervenția chirurgicală de cataractă (facoemulsificare).

Aceasta este singura și cea mai eficientă modalitate de tratare a cataractei  și de recâștigare a vederii fiind cea mai frecventă operație oftalmologică și are o rată foarte înaltă de reușită.

Datorită tehnologiei foarte avansate, operatia de cataracta este minim invaziva, efectuinduse incizii extrem de mici la nivel milimetric, recuperarea fiind rapidă și ușoară.

Ce pregătiri sunt necesare înainte de operația de cataractă?

Ochiul va fi testat și măsurat prin proceduri specifice, nedureroase, pentru ca specialistul să poată stabili cea mai bună variantă de lentilă artificială în funcție de nevoile reale.

Cu 12 ore înainte de operație urmați instrucțiunile medicului și nu mâncați și nici nu beți nimic.
În funcție de alte boli cronice diagnosticate, dacă urmați tratament, este posibil ca medicul să vă spună să renunțați temporar la produse, în situația în care consideră că acestea pot crește riscul de sângerare în timpul intervenției.

Ideal este să îi comunicați oftalmologului toate produsele utilizate, cu rețetă sau fără prescripție medicală, unele medicamente putând interfera cu operația de cataractă, așa cum este cazul tratamentului pentru prostată.

Descrierea procedurii chirurgicale

Pasul 1 -Anestezia locală

Procedura chirurgicală începe cu anestezia locală, prin instilare de picături cu anestezic, reducând riscurile asociate altor tipuri de anestezii.

Pasul 2 -Incizie corneană

Se efectueaza o mică incizie în cornee.

Incizia la nivelul ochiului este foarte mică urmând  introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat.

Lichide sunt injectate în această incizie pentru a susține mediul înconjurător.

Invelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă.

Pasul 3 – Fragmentarea cristalinului afectat

Chirurgul folosește un aparat special ultramodern pentru a fragmenta și a emulsifica porțiunile afectate ale cristalinului.

Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate .

Incizia este foarte mică (2 mm-1.8 mm),  nu necesită sutura(cusătură) si se vindecă foarte repede, împiedicând astfel posibilele infecții postoperatorii.

Pasul 4 – Plasarea cristalinului itraocular (IOL)

Odată ce cataracta este îndepărtată, prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus un cristalin intraocular (IOL) care va fi plasat în capsula goală a cristalinului, fiind fixat în poziția sa permanentă.

Cristalinele arificiale sunt flexibile si vor fi plasate cu ajutorul unui injector special fiind introduse in ochi printr-o microincizie.

Cristalinul artficial va fi ales de pacient.

Există două mari categorii de cristaline artificiale: multifocale şi monofocale.

În urma implantării cristalinelor artificiale multifocale, pacienţii pot beneficia de o vedere clară, independentă de portul ochelarilor la distanţă ( pe stradă), distanţă intermediară ( calculator) şi la aproape (la citit), cu alte cuvinte, în urma operaţiei de cataractă cu implantare de cristalin artificial multifocal, pacienţii pot scăpa atât de cataractă cât si de portul ochelarilor.

Cristalinele multifocale sunt vârful tehnologiei, oferindu-i pacientului independența în efectuarea activităților personale care solicită vederea atât la apropape cat si la departe.

După poziționarea corectă a cristalinului intraocular (IOL), vederea pacientului se stabilizează și devine clară.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

Odată cu trecerea timpului, zonele opacifiate ale cristalinului vor deveni mai mari și mai dense, vederea dumneavoastră înrăutățindu-se. Această progresie a afecțiunii poate dura de la câteva luni la mai mulți ani. În cele din urmă, întregul cristalin se va opacifia, cauzând orbirea.

Cataracta foarte matură poate crește în dimensiune sau se poate dezintegra în ochi, ducând la complicații serioase, spre exemplu cataracta hipermatură complicată, cu glaucom secundar facotoxic.

Cataracta lăsată netratată afectează calitatea vieții

Persoanele în vârstă care renunță la sarcini normale precum cititul, exercițiile fizice sau conducerea autovehiculului din cauza simptomelor cataractei ar trebui să știe că nu trebuie să sufere în tăcere. Chirurgia cataractei vă poate ajuta să vă recăpătați vederea și independența de altădată. Este una dintre cele mai frecvente și mai sigure proceduri efectuate în medicină, astfel încât persoanele în vârstă nu ar trebui să ezite în luarea acestei decizii. Obținerea tratamentului vă va îmbunătăți calitatea vieții. Astfel vă veți putea bucura de timpul petrecut cu nepoții citindu-le povești, vă veți recâștiga încrederea în sine, veți putea petrece timp de calitate cu cei dragi și vă veți putea bucura de serialul favorit. De ce să vă privați de aceste lucruri?

Se poate trata cataracta cu picături?

Cataracta nu se poate trata cu picături! Nu există alt tratament decât intervenția chirurgicală. În timp ce operația este relativ simplă (nu are nevoie nici măcar de anestezie totală), are nevoie de chirurgi cu înaltă calificare și de facilități de ultimă generație, așa că mulți pacienți nu sunt tratați din cauza lipsei de acces la medici oftalmologi chirurgi profesioniști sau instituțiile potrivite. Ca și în majoritatea problemelor de sănătate, prevenirea este întotdeauna cea mai bună alegere. Cataracta este de mai multe feluri și poate apărea în orice moment al vieții, dar cele mai frecvente tipuri apar la persoanele în vârstă și, deși cauzele complete ale apariției acesteia sunt încă necunoscute, știm că apare ca urmare a stresul oxidativ. Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre dezvoltă mai multe afecțiuni legate de vârstă. O astfel de afecțiune este cataracta. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la oameni și este una dintre cauzele principale ale pierderii vederii.

Ce factori provoacă stresul oxidativ?

Cataracta este o tulburare a cristalinului natural cu care ne naștem. La naștere, această lentilă este clară. Pe măsură ce îmbătrânim, își pierde claritatea și devine tulbure. O cataractă apare atunci când proteinele din ochi formează aglomerări care împiedică cristalinul să trimită imagini clare către retină. Retina funcționează prin transformarea luminii care trece prin lentilă în semnale. Ea trimite semnalele nervului optic, care le duce la creier. Cataracta se e dezvoltă lent și în cele din urmă interferează cu vederea.

Orice amânare a tratamentului cataractei nu face decât să complice operația

Dacă suferiți de cataractă, este recomandat să vă hotărâți să vă operați înainte ca aceasta să înceapă să vă afecteze grav vederea. Dacă veți aștepta prea mult, cataracta dvs. va deveni hiper-matură, ceea ce o va face mai dificil de îndepărtat și vor exista șanse mai mari să existe complicații chirurgicale. În general, cele mai bune rezultate pentru operația de cataractă au loc atunci când intervenția chirurgicală este efectuată imediat după apariția bolii. Este extrem de important să înțelegem pericolele ignorării simptomelor cataractei. Din păcate, multe persoane în vârstă se confruntă cu cataracta acceptând pierderea vederii ca pe o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire, mai degrabă decât să caute tratament medical. Datorită incapacității cauzate de vederea încețoșată, lăsarea cataractei nediagnosticate și netratate poate duce și la pericole fizice, cum ar fi rănile cauzate de căderi sau lovirea de obiecte nevăzute, precum și daune psihologice, cum ar fi depresia și izolarea socială. 

Care este momentul optim de tratare a cataractei?

Numeroase persoane consideră că această afecțiune trebuie să fie matură înainte de a o opera. Acest lucru nu mai este adevărat! În prezent, operația de cataractă este o procedură de rutină care poate fi efectuată de îndată ce vederea vă afectează calitatea vieții.

Este de preferat să nu se aștepte până în ultimele faze de evoluție deaorece aceasta poate induce alte afecțiuni oculare.

Rezultatele operației de cataractă

Imediat după intervenție este posibil să mai purtați ochelarii de vedere. Medicul va decide când este cazul să renunțați la ochelari, unul dintre rezultatele operației este eliminarea acestora pentru că vederea este clară și recuperată în totalitate. Acuitatea vizuală va fi normală, cea de dinainte de apariția cataractei.

În situația în care cataracta s-a instalat la ambii ochi, abia după ce primul ochi operat s-a vindecat, medicul va programa cea de-a doua intervenție, la celălalt ochi.

Recomandări post operatorii

Chiar dacă puteți să citiți și să vă uitați la televizor, medicul va recomanda evitarea anumitor activități, până la completa vindecare, pentru a împiedica infectarea sau apariția altor complicații.

Pentru rezultate optime, ochiul nu trebuie expus la praf, polen sau vânt, iar machiajul este interzis, cel puțin în primele săptămâni. Evitați piscinele și bazinele și acordați atenție specială spălatului de cap pentru ca apa să nu ajungă la ochiul sensibil.

Deși este o procedură simplă, ca oricare altă intervenție chirurgicală, presupune odihnă în săptămânile următoare, fără efort intens și să vă feriți de accidentări în zona oculară. Călătoriile cu avionul trebuie ocolite, întrebați medicul când puteți să utilizați acest mijloc de transport.

Atunci când ieșiți protejați ochii cu ochelari de soare și nu puteți conduce în primele zile după operație, chiar dacă vedeți bine.

Măsuri de respectat acasă

După intervenție pot să apară senzații de mâncărime sau de furnicături la ochi. Nu trebuie să vă frecați sau să vă atingeți ochii. Disconfortul va dispărea în câteva zile.

O recomandare medicală este purtarea unui plasture sau a unei protecții speciale, pe timpul zilei sau noaptea, pentru ocrotirea ochiului și prevenirea frecării.

Picăturile cu antibiotice si antiinflamatoare trebuie puse în ochi zilnic, în funcție de indicațiile oferite de medic, acest tratament fiind prescris pentru câteva zile sau chiar pentru o perioadă mai lungă, de peste o lună. Vindecarea completă se consideră a fi în jurul celei de a opta săptămâni de la procedură.

Igiena personală trebuie să fie strictă, mâinile trebuie să fie curate înainte de manipularea picăturilor pentru ochi, iar măsurile pentru curățarea ochiului operat trebuie să fie făcute cu delicatețe. Ochiul va fi spălat cu apă călduță, numai în exterior, dinspre nas spre colțul exterior, fără a freca zona.

Programare online

Completați formularul de mai jos și vă contactăm în cel mai scurt timp pentru o programare! Vă așteptăm cu drag!