Cataracta și tratamentul corespunzător

Levai lehar operatie de cataracta

Dr. Levai Lehar

Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârstă de peste 55 ani. Aceasta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel ca lentila unei camere de fotografiat, focalizînd razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier. Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată. De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Singura metodă de a trata cataracta este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții sub numeroase aspecte.

Este de recomandat consultul oftalmologic dearece diagnosticul este relativ usor de pus in cazul cataractei.

In lipsa unui tratament, cataracta ajunge sa împiedice complet patrunderea luminii in ochi. Ochiul care sufera de cataracta si nu este tratat la timp risca sa dezvolte complicatii.

Pentru diagnosticare medicul oftalmolog va efectua un consult oftalmologic de rutină, prin examinarea polului anterior ocular cu biomicroscopul.

Medicul oftalmolog este singurul care poate identifica corect și trata corespunzător această boală.

Necesitatea consultului oftalmologic se datorează și existenței unor forme particulare de cataracta care scad vederea mai ales la lumina puternica sau care scad dioptriile pacientilor hipermetropici.

Acesti pacienți constată că încep să vadă mai bine la distanță uneori chiar și la aproape fară ochelari sau lentile de contact.

Apariția și evoluția cataractei

Cataracta și tratamentul corespunzătorPentu a intelege cum o cataractă vă poate afecta vederea, vă ajută să cunoaşteţi câteva aspecte despre structura ochiului dumneavoastră.

Cristalinul este un mediu transparent care stă în spatele irisului și a pupilei.

Cristalinul funcționează similar lentilei unei camere de fotografiat.

Retina este țesutul fotosensibil din spatele ochiului.

Odată ce imaginea sau lumina ajung la retină sunt transformate în semnale nervoase care sunt transmise la creier.

Pe lângă focalizarea luminii pe retină, cristalinul ajustează de asemenea și focalizarea vederii, permitandu-ne să vedem lucrurile în mod clar atât in apropiere cât și la departare. Cristalinul trebuie să fie transparent pentru ca retina sa primească o imagine detaliată (conturată).

Cristalinul este constituit în cea mai mare parte din apă și proteine.

Proteinele din care este constituit cristalinul sunt aşezate în aşa fel încât să permită pătrunderea luminii fără distorsiuni, dar pe măsură ce îmbătrânim acestea isi modifica structura provocând cataracta, în primul stadiu opacizând o mică parte a cristalinului. Cu trecerea timpului, opacitățile pot creşte la număr și în dimensiune opacizând cristalinul aproape în totalitate.

Dacă cristalinul este opac de la cataracta, imaginea pe care o vedeți va fi neclară și culorile pot să apară estompate.

Aceasta boală se poate manifesta insa și in cadrul unor stari patologice:

 • generale diabet zaharat, tratament indelungat cu steroizi
 • oculare miopia forte, inflamații sau traumatisme ale ochiului

Simptome ale Cataractei:

 • Vedere încețoșată, neclară.
 • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse.
 • Ochelarii nu mai sunt un ajutor.
 • Necesitatea schimbarii relativ frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact.
 • Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii.
 • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.
 • Diplopie ( Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
 • Imbunătațire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe masură ce avansează cataracta.

Ce este cataracta

Medicul chirurg recomandă intervenția chirurgicală de cataracta (facoemulsificare).

Aceasta este singura și cea mai eficientă modalitate de tratare a cataractei  și de recâștigare a vederii fiind cea mai frecventă operație oftalmologică și are o rată foarte înaltă de reușită.

Datorită tehnologiei foarte avansate, operatia de cataracta este minim invaziva, efectuinduse incizii extrem de mici la nivel milimetric, recuperarea fiind

Descrierea proceduri chirurgicale.

Pasul 1 -Anestezia locală

Procedura chirurgicală începe cu anestezia locală, prin instilare de picături cu anestezic, reducând riscurile asociate altor tipuri de anestezii.

 

Pasul 2 -Incizie corneană

Cataracta și tratamentul corespunzător incizie corneanaSe efectueaza o mică incizie în cornee.

Incizia la nivelul ochiului este foarte mică urmând  introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat.

Lichide sunt injectate în această incizie pentru a susține mediul înconjurător.

Invelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă.

Pasul 3- Fragmentarea cristalinului afectat

Chirurgul folosește un aparat special ultramodern pentru a fragmenta și a emulsifica porțiunile afectate ale cristalinului.

Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate .

Incizia este foarte mică (2 mm-1.8 mm),  nu necesită sutura(cusătură) si se vindecă foarte repede, împiedicând astfel posibilele infecții postoperatorii.

 

 

 

insertie cristalin artificial Cataracta și tratamentul corespunzător

Pasul 4 – Plasarea cristalinului itraocular (IOL)

Odată ce cataracta este îndepărtată, prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus un cristalin intraocular (IOL) care va fi plasat în capsula goală a cristalinului, fiind fixat în poziția sa permanentă.

Cristalinele arificiale sunt flexibile si vor fi plasate cu ajutorul unui injector special fiind introduse in ochi printr-o microincizie.

Cristalinul artficial va fi ales de pacient.

Există două mari categorii de cristaline artificiale: multifocale şi monofocale.

În urma implantării cristalinelor artificiale multifocale, pacienţii pot beneficia de o vedere clară, independentă de portul ochelarilor la distanţă ( pe stradă), distanţă intermediară ( calculator) şi la aproape (la citit), cu alte cuvinte, în urma operaţiei de cataractă cu implantare de cristalin artificial multifocal, pacienţii pot scăpa atât de cataractă cât si de portul ochelarilor.

Cristalinele multifocale sunt vârful tehnologiei, oferindu-i pacientului independența în efectuarea activităților personale care solicită vederea atât la apropape cat si la departe.

După poziționarea corectă a cristalinului intraocular (IOL), vederea pacientului se stabilizează și devine clară.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

Odată cu trecerea timpului, zonele opacifiate ale cristalinului vor deveni mai mari și mai dense, vederea dumneavoastră înrăutățindu-se. Această progresie a afecțiunii poate dura de la câteva luni la mai mulți ani. În cele din urmă, întregul cristalin se va opacifia, cauzând orbirea.

Cataracta foarte matura poate crește in dimensiune sau se poate dezintegra în ochi, ducând la complicatii serioase, spre exemplu cataracta hipermatură complicată, cu glaucom secundar facotoxic.

operatie de cataractaCare este momentul optim de tratare a cataractei?

Numeroase persoane consideră că această afecțiune trebuie să fie matură înainte de a o opera. Acest lucru nu mai este adevărat! În prezent, operația de cataractă este o procedură de rutină care poate fi efectuată de îndată ce vederea vă afectează calitatea vieții.

Este de preferat sa nu se astepte pană în ultimele faze de evolutie deaorece aceasta poate induce alte afectiuni oculare.

Recuperarea în urma operatiei de cataracta

După operatia de cataracta pacientul va remarca îmbunătățirea vederii din primele zile, chiar prima zi post operatorie, vedere va deveni din ce în ce mai bună pe măsură ce ochiul se vindecă și creierul învață din nou să lucreze cu o imagine clară primită de la ochiul operat.

Recuperările postoperatorii sunt extrem de ușoare și rapide.

Nu sunt neplăceri postoperatorii in schinb este foarte important ca pacienții care se opereaza de cataracta să iși administreze tratamentul prescris.

Tratamentul dupa operatia de cataracta fiind picături cu antibiotic, picături cu antiinflamator.

Tratamentul postoperator se administrează două săptămâni, zilnic în ochiul operat o lună, o lună si jumătate în funcție de caz.

Pe lângă acest lucru pacienți își pot relua activitățile zilnice imediat după intervenția chirurgicală.
Perioada de recuperare este mai lungă în cazul în care duritatea cataractei este mare sau dacă interventia chirurgicala este mai laborioasa.
Recuperarea acuitații vizuale mai depinde și de existența altor maladii sau afecțiuni oculare.

Noii ochelari în funcție de caz se vor prescrie pacientului dupa 4-6 saptămâni după intervenție.

Precauții după operatia de cataracta.

 • Pacientul nu trebuie sa traumatizeze ochiul operat.
 • Pe strada purtati ochelari de soare.
 • Sa nu preseze sau să doarmă pe ochiul proaspat operat.
 • Pacietul să pastreze o igiena locală foarte strictă.
 • Pacientul trebuie sa folosească corespunzător medicația prescrisă de medicul oftalmolog.

 

Cataracta poate recidiva?

După ce cataracta a fost îndepărtată, aceasta nu poate recidiva. Astfel, cristalinul pe care îl alegeți este cel cu care veți rămâne până la sfârșitul vieții. Cu toate acestea, în timp, pacienții se pot plânge că vederea lor a devenit din nou neclară. Această afecțiune este cunoscută drept cataractă secundară și se tratează rapid și ușor printr-o simplă procedură.

Concluzie:

 

Chirurgia cataractei este una dintre cele mai sigure proceduri disponibile cu o rată ridicată de succes și timp rapid de recuperare.

Cele mai multe persoane sunt surpinse de cât de ușoară și relativ nedureroasă este operația de cataractă. Operația de cataractă (facoemulsificare) durează de obicei  5-10 minute sau mai puțin, cei mai mulți pacinenți își reiau activitățile normale a doua zi.

4.19/5 (37)

  Programari pacienti