Cataracta și tratamentul corespunzător

Levai lehar operatie de cataracta

Dr. Levai Lehar

Cataracta este o tulburare asociată procesului normal de îmbătrânire.Cataracta reprezintă principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârstă de peste 55 ani. Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel ca lentila unei camere de luat vederi, focalizînd razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier. Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată. De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili.Singura metodă de a trata cataracta este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții sub numeroase aspecte.

Apariția și evoluția cataractei

Cataracta și tratamentul corespunzătorPentu a intelege cum o cataractă vă poate afecta vederea, vă ajută să cunoaşteţi câteva aspecte despre structura ochiului dumneavoastră.

Cristalinul este un mediu transparent care stă în spatele irisului și a pupilei.

Cristalinul funcționează similar lentilei unei camere de fotografiat.

Retina este țesutul fotosensibil din spatele ochiului.

Odată ce imaginea sau lumina ajung la retină sunt transformate în semnale nervoase care sunt transmise la creier.

Pe lângă focalizarea luminii pe retină, cristalinul ajustează de asemenea și focalizarea vederii, permitandu-ne să vedem lucrurile în mod clar atât in apropiere cât și la departare. Cristalinul trebuie să fie transparent pentru ca retina sa primească o imagine detaliată (conturată).

Cristalinul este constituit în cea mai mare parte din apă și proteine.

Proteinele din care este constituit cristalinul sunt aşezate în aşa fel încât să permită pătrunderea luminii fără distorsiuni, dar pe măsură ce îmbătrânim acestea se împreunează provocând cataracta, în primul stadiu opacizând o mică parte a cristalinului.Cu trecerea timpului, opacitățile pot creşte la număr și în dimensiune opacizând cristalinul aproape în totalitate.

Dacă cristalinul este opac de la cataractă, imaginea pe care o vedeți va fi neclară și culorile pot să apară estompate.

Simptome ale Cataractei:

  • Vedere încețoșată, neclară
  • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse
  • Ochelarii nu mai sunt un ajutor
  • Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii.
  • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.
  • Diplopie ( Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
  • Imbunătațire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe masură ce avansează cataracta.

Ce este cataracta

Medicul chirurg recomandă intervenția chirurgicală de cataractă (facoemulsificare).

Descrierea proceduri chirurgicale.

Pasul 1 -Anestezia locală

Procedura chirurgicală începe cu anestezia locală, prin instilare de picături cu anestezic, reducând riscurile asociate altor tipuri de anestezii.

 

Pasul 2 -Incizie corneană

Cataracta și tratamentul corespunzător incizie corneanaApoi se face o mică incizie în cornee.

Incizia la nivelul ochiului este foarte mică urmând  introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat.

Lichide sunt injectate în această incizie pentru a susține mediul înconjurător.

Invelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă.

Pasul 3- Fragmentarea cristalinului afectat

Chirurgul folosește un aparat special ultramodern pentru a fragmenta și a emulsifica porțiunile afectate ale cristalinului.

Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate .

 

 

 

insertie cristalin artificial Cataracta și tratamentul corespunzător

Pasul 4 – Plasarea cristalinului itraocular (IOL)

Odată ce cataracta este îndepărtată,prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus un cristalin intraocular (IOL) care va fi plasat în capsula goală a cristalinului, fiind fixat în poziția sa permanentă..După poziționarea corectă a cristalinului intraocular (IOL), vederea pacientului se stabilizează și devine clară.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

Odată cu trecerea timpului, zonele opacifiate ale cristalinului vor deveni mai mari și mai dense, vederea dumneavoastră înrăutățindu-se. Această progresie a afecțiunii poate dura de la câteva luni la mai mulți ani. În cele din urmă, întregul cristalin se va opacifia, cauzând orbirea.

operatie de cataractaCare este momentul optim de tratare a cataractei?

Numeroase persoane consideră că această afecțiune trebuie să fie matură înainte de a o opera. Acest lucru nu mai este adevărat! În prezent, operația de cataractă este o procedură de rutină care poate fi efectuată de îndată ce vederea vă afectează calitatea vieții.

Dacă o cataractă este lăsată prea mult să avanseze poate duce la complicatii severe, spre exemplu cataracta hipermatură complicată, cu glaucom secundar facotoxic.

Cataracta poate recidiva?

După ce cataracta a fost îndepărtată, aceasta nu poate recidiva. Astfel, cristalinul pe care îl alegeți este cel cu care veți rămâne până la sfârșitul vieții. Cu toate acestea, în timp, pacienții se pot plânge că vederea lor a devenit din nou neclară. Această afecțiune este cunoscută drept cataractă secundară și se tratează rapid și ușor printr-o simplă procedură.

Concluzie:

Chirurgia cataractei este una dintre cele mai sigure proceduri disponibile cu o rată ridicată de succes și timp rapid de recuperare.

Cele mai multe persoane sunt surpinse de cât de ușoară și relativ nedureroasă este operația de cataractă. Operația de cataractă (facoemulsificare) durează de obicei  5-10 minute sau mai puțin, cei mai mulți pacinenți își reiau activitățile normale a doua zi.

5/5 (4)

  Programari pacienti