Facebook

Blog

operatie-cataracta
aprilie 27, 2023

Operație cataractă – soluția chirurgicală pentru o vedere mai bună

Operația de cataractă este o procedură sigură efectuată de către oftalmologi specializați în afecțiuni oculare.

Dacă se decide că o operație de cataractă este cea mai bună opțiune, oftalmologul va explica pacientului toți pașii care vor fi urmați în timpul procedurii și în perioada de recuperare.

Operația de cataractă este un tip de operație care se efectuează în sistem ambulator și necesită un timp scurt de execuție. Această operație nu doare, nu necesită internare și se face cu anestezie locală.

figură comparativa ochi cu cataracta si ochi normalCataracta este o opacifiere a cristalinului natural care este poziționat în spatele irisului, corneei și al pupilei.

Ca și obiectivul unei camere de fotografiat, cristalinul ajustează și focalizează vederea.

Cristalinului  este format în cea mai mare parte din apă și proteine. Pe măsură ce îmbătrânim structura proteinelor se schimbă și în unele cazuri se împreunează formând opacități pe cristalin.

Operatia de cataracta(facoemulsificare) – descrierea procedurii chirurgicale

Pasul 1 -Anestezia locală

Procedura chirurgicală începe cu anestezia locală, prin instilare de picături cu anestezic, reducând riscurile asociate altor tipuri de anestezii.

Pasul 2 -Incizie corneană

Apoi se face o mică incizie în cornee.

Incizia la nivelul ochiului este foarte mică urmând  introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat.

Lichide sunt injectate în această incizie pentru a susține mediul înconjurător.

Invelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă.

Pasul 3- Fragmentarea cristalinului afectat

Chirurgul folosește apoi sonda cu ultrasunete pentru a fragmenta și a emulsifica porțiunile afectate ale cristalinului.

Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate .

Pasul 4 – Plasarea cristalinului itraocular (IOL)

Odată ce cataracta este îndepărtată,prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus un cristalin intraocular (IOL) care va fi plasat în capsula goală a cristalinului, fiind fixat în poziția sa permanentă..După poziționarea corectă a cristalinului intraocular (IOL), vederea pacientului se stabilizează și devine clară.

Cele mai multe persoane sunt surpinse decât de ușoară și relativ nedureroasă este operația de cataractă. Aceasta durează de obicei  5-10 minute sau mai puțin, cei mai mulți pacinenți își reiau activitățile normale a doua zi. Înainte de operaţie se vor administra picături anestezice. Înainte și/sau după intervenția chirurgicală, medicul va prescrie picături oftalmice pentru prevenirea infecțiilor și reducerea edemului. Majoritatea pacienților beneficiază de o vedere îmbunătățită imediat după intervenția chirurgicală, însă vederea se poate îmbunătății în continuare pe durata a mai multe zile sau săptămâni.

Figură opereatie de cataractă procedura de implantare cristalin artificialFacoemulsificarea – este o procedură foarte eficientă în care cristalinul este descompus în bucăți mai mici cu ajutorul ultrasunetelor. Este cea mai des utilizată tehnică în tratamentul cataractei. Operația de cataractă prin facoemulsificare implică îndepărtarea cristalinului opacifiat și implantarea unui cristalin artificial în locul acestuia. Extragerea cristalinului natural se realizează cu ajutorul unui dispozitiv de generare cu ultrasunete care divizează nucleul cristalinului opacifiat în particule minuscule, mai exact, microscopice și care sunt ulterior aspirate. Această tehnică se numește facoemulsificare cu ultrasunete și utilizează cea mai modernă și mai sigură tehnologie.

Implantul se face printr-o incizie de 1,8-2,2 mm făcută în corneea transparentă. În interiorul ochiului, mai exact în camera anterioară a acestuia, este introdusă o substanță vâscoelastică cu rolul de a proteja corneea, prin atenuarea vibrațiilor ultrasonice. Se deschide capsula anterioară a cristalinului opacifiat în zona centrală și prin orificiul de 4-5 mm se efectuează divizarea și extragerea întregului conținut opac al cristalinului cu păstrarea intactă a învelișului cristalinului, numit capsula, unde se introduce apoi cristalinul artificial. Principalul avantaj al facoemulsificării este că intervenția poate fi efectuată chiar și în stadiile incipiente ale cataractei fără să fie nevoie să așteptați până când aceasta evoluează semnificativ.

Când trebuie efectuată operația de cataractă?

Cataracta nu trebuie să devină matură pentru a fi tratată, așa cum se credea în trecut. Acum câțiva ani, când tehnologia nu era dezvoltată, cristalinul nu putea fi îndepărtat în siguranță din ochi dacă nu se afla într-un stagiu relativ avansat de dezvoltare. Cu tehnologia de care medicina oftalmologică dispune în prezent însă, cristalinul bolnav poate fi îndepărtat în orice stadiu de dezvoltare al patologiei.
Este adevărat că, cu cât cataracta se dezvoltă mai mult, cu atât țesutul devine mai ferm. Într-un stadiu avansat, cataracta mai fermă poate fi mai greu de îndepărtat. În unele situații, este mai indicată îndepărtarea cristalinului mai devreme, decât mai târziu. În majoritatea cazurilor totuși, un individ care suferă de această boală, dar nu se confruntă cu un disconfort ocular prea mare, poate amâna tratamentul.

De ce aspecte trebuie să țineți cont înainte de operația de cataractă?

Înainte de operația de cataractă este necesar un consult oftalmologic. Acest lucru oferă medicului dumneavoastră posibilitatea de a analiza riscurile și de a evalua starea generală de sănătate oculară.

În urma unei consultații, medicul oftalmolog va decide dacă procedura poate fi efectuată în siguranță pentru dumneavoastră.

De asemenea, ar trebui să mâncați în dimineața intervenției chirurgicale și vă recomandăm chiar să luați micul dejun și să beți suficiente lichide.

Trebuie să veniți la operație însoțit de cineva, asta deoarece nu este voie să conduceți mașina imediat după intervenție.

Veți avea nevoie și de ajutor, având în vedere că externarea se face la scurt timp după ieșirea din sala de operație.

Cum decurge o operație de cataractă și care sunt avantajele acesteia?

În timpul operației de cataractă, cristalinul afectat este îndepărtat și este implantat un cristalin artificial clar. Scopul operației de cataractă este de a înlocui cristalinul opacifiat cu un cristalin artificial pentru a restabili vederea la aceeași valoare ca înainte de apariția cataractei.

Avantajele operației de cataractă:

  • este o intervenție ușoară
  • nu există suturi la nivelul inciziei
  • se desfășoară sub anestezie locală
  • recuperare vizuală post-operatorie  rapidă
  • nu necesită internare
  • nu doare
  • îmbunătățește semnificativ calitatea vieții

După operația de cataractă

După operația de cataractă, vederea va începe să se îmbunătățească în câteva zile. Vederea dumneavoastră poate fi neclară la început, dar se reglează pe măsură ce ochiul se vindecă. Culorile pot părea mai strălucitoare după intervenția chirurgicală, deoarece priviți printr-un obiectiv nou și clar. Medicul oftalmolog vă va oferi toate informațiile privitoare la recomandările postoperatorii.

Sala în care se desfășoară intervenția de cataractă

sala unde se efectuează operația de cataracta la clinica oftalmologică Vitreum
sala unde se efectuează operația de cataracta la clinica oftalmologica Vitreum

În imaginea alăturată puteți vedea cum arată sala în care se desfășoară intervenția de cataractă. Sala de intervenții oferă un spațiu destul de generos pentru confortul echipei medicale și al pacienților precum și echipamente de ultimă generație.

Echipamentul pentru operația de cataractă permite medicului chirurg oftalmolog să efectueze o chirurgie oculară individualizată pentru fiecare pacient.

Acest sistem permite obținerea unor rezultate chirurgicale mult mai bune în condițiile unei siguranțe superioare tehnicilor operatorii clasice.

Îndepărtarea cataractei reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale.

Operația presupune realizarea unei incizii foarte mici la nivelul ochiului și introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a tăia și extrage cristalinul opacifiat. După ce cristalinul opacifiat este îndepărtat, prin aceeași incizie este introdus cristalinul artificial. Operația de cataractă are o șansă de reușită foarte mare, mai exact, de peste 98%. Inovațiile continue ale tehnicilor chirurgicale și instrumentelor folosite au făcut ca procedura să devină mai sigură ca niciodată.

Intervenția pentru îndepărtarea cataractei va aduce beneficii, precum recăpătarea vederii și reducerea independenței față de ochelari, astfel se va obține o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Cu cât decizia de a efectua această intervenție este mai rapidă, cu atât vă veți bucura mai repede de rezultatul intervenției și de o vedere optimă.

Factori de risc în apariția cataractei

Factorii de risc care cresc șansele de apariție a cataractei sunt: înaintarea în vârstă, diabetul (chiar și în cazul în care această boală metabolică este menținută sub control, riscul apariției timpurii a cataractei este mai crescut și evoluția acestei afecțiuni este mai rapidă), expunerea excesivă neprotejată la razele ultraviolete (persoanele expuse radiațiilor ultraviolete neprotejate prezintă un risc mai crescut de dezvoltare a cataractei), obezitatea, fumatul, inflamații sau afecțiuni anterioare la nivelul ochilor, operații anterioare efectuate la nivelul ochilor, hipertensiunea arterială, consumul excesiv de alcool, antecedente familiale, folosirea prelungită a medicamentelor din clasa  corticosteroizilor și altele.

Supraexpunerea la razele UV și X produc daune iremediabile ochilor, iar expunerea la soare, fără a vă proteja ochii este considerată un factor de risc major. Ochelarii de soare asigură protecția necesară, dar trebuie precizat că o simplă lentilă închisă la culoare nu este suficientă pentru a vă proteja ochii de radiații. Ochelarii care protejează ochii de la expunerea la radiații dăunătoare trebuie să le blocheze complet pentru a aduce un rezultat optim. Toți ochelarii de protecție solară care nu prezintă această calitate, sunt chiar dăunători .Când vorbim despre fumat ca factor de risc, este bine să știm că există peste 4.000 de substanțe chimice toxice într-o singură țigară. Acestea sunt nocive pentru toate celulele din corp și aici sunt incluse și cele din cristalin. Așadar, fumătorii au un risc suplimentar de a face cataractă.

Cataracta și diabetul

Pacienții cu diabet sunt mai predispuși să dezvolte cataractă. Acest risc este legat de vârsta pacientului, de durata bolii, de severitatea retinopatiei diabetice. Diverse statistici arată că acest risc este de 5 ori mai mare decât în rândul populației generale. Cataracta scade acuitatea vizuală și poate limita evaluarea corectă a statusului retinian atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și tratamentul retinopatiei diabetice. Pacienții care au diabet dezvoltă cataracta mai devreme decât populația generală. Studiile arată că 20% din pacienții operați anual de cataractă sunt diabetici.

După câteva zile de la operație

Ochiul la care a fost efectuată intervenția va fi pansat timp de 24 de ore.

A doua zi după operație veți fi chemat(a) la un control, vi se va îndepărta pansamentul și veți primi informații despre când puteți să reîncepeți să faceți mișcare, să conduceți sau să faceți alte activități.

După scoaterea acestui pansament este necesară utilizarea zilnică a unor tipuri de picături pentru ochi. Aceste picături conțin antibiotic pentru a preveni apariția infecțiilor și inflamațiilor oculare. Este deosebit de important să urmați cu strictețe instrucțiunile medicului dumneavoastră pe toată perioada postoperatorie. Vindecarea totală diferă la fiecare pacient, dar în general nu durează mai mult de 3 săptămâni.

  • Evitați să introduceți săpun sau apă direct în ochi.
  • Nu vă ștergeți și să nu apăsați pe ochi.
  • Evitați să vă expuneți ochii la factori iritanți, ca de exemplu praful, razele puternice a soarelui, vântul sau polenul. Toți acești factori pot fi dăunători ochilor în procesul de vindecare.

Despre cristalinele artificiale

Cristalinul artificial este o lentilă fabricată dintr-un material biocompatibil care este foarte bine tolerat de organism. Aceasta substituie funcția cristalinului natural.

Cristalinele artificiale sunt de mai multe tipuri:

  • Cristaline monofocale – sunt o variantă bună, asigură o vedere clară la distanță, dezavantajul fiind necesitatea portului de ochelari pentru aproape.
  • Cristaline multifocale – sunt cea mai bună variantă pentru pacienții care nu mai doresc să poarte ochelari postoperator. Cristalinele multifocale au în plus față de cele monofocale o serie de inele concentrice pe suprafață. Acestea focalizează imaginea diferit pe retină și au ca rezultat o vedere clară atât la distanță, cât și la aproape. Acestea sunt de 2 feluri:
  • bifocale ( asigură vedere clară la distanță și la aproape, dar necesită portul ochelarilor la distanță intermediară, de exemplu în fața calculatorului).
  • trifocale (acestea asigură vederea la aproape, la distanță, dar și în cazul distanței intermediare, deci are ca rezultat independența față de ochelari).
  • Cristaline torice – aceste lentile se adresează pacienților cu astigmatism deoarece conțin și o componentă dioptrică cilindrică, care are ca scop corectarea astigmatismului.

În urma discuției cu medicul oftalmolog și a investigațiilor efectuate, se va alege varianta optimă pentru așteptările fiecăruia, având ca rezultat un pacient mulțumit. Alegerea unui cristalin artificial potrivit este rezultatul unei colaborări excelente dintre medic, pacient și tehnologie.

Cataracta
februarie 27, 2023

Cataracta – cauze, simptome, tratament, recuperare

Cataracta este o afecțiune oftalmologică care se caracterizează prin opacifierea cristalinului natural  al ochiului.

Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată.

Ce este cristalinul ochiului

Cristalinul ochiului este o structură transparentă situată în fața irisului care ajută la focalizarea imaginilor pe retină. Acesta este esențial pentru vederea clară, deoarece permite ochilor să se adapteze la diferite distanțe.

Cristalinul este format din proteine care se așează în mod natural într-o formă curbată, care ajută la focalizarea imaginilor apropiate. Cu vârsta, aceste proteine se pot aglomera, ceea ce poate duce la o pierdere a flexibilității cristalinului și la apariția cataractei.

Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel cu lentila unei camere de fotografiat, focalizând razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier.

De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili.

anatomie ochi cu cataracta comparat cu ochi normal

Este de recomandat consultul oftalmologic deoarece diagnosticul este relativ ușor de pus în cazul cataractei.

Necesitatea consultului oftalmologic se datorează și existenței unor forme particulare de cataractă care scad vederea mai ales la lumina puternică sau care scad dioptriile pacienților hipermetropici.

Acești pacienți constată că încep să vadă mai bine la distanță uneori chiar și la aproape fără ochelari sau lentile de contact.

Apariția și evoluția cataractei

Cristalinul funcționează similar lentilei unei camere de fotografiat.

Pentru a înțelege cum o cataractă vă poate afecta vederea, vă ajută să cunoașteți câteva aspecte despre structura ochiului dumneavoastră.

Cristalinul este un mediu transparent care stă în spatele irisului și a pupilei.

Retina este țesutul fotosensibil din spatele ochiului.

Odată ce imaginea sau lumina ajung la retină sunt transformate în semnale nervoase care sunt transmise la creier.

figura explicativa ochi afectat de cataracta

Pe lângă focalizarea luminii pe retină, cristalinul ajustează de asemenea și focalizarea vederii, permițându-ne să vedem lucrurile în mod clar atât în apropiere cât și la depărtare. Cristalinul natural este transparent pentru ca retina să primească o imagine detaliată (conturată).

Dacă cristalinul este opac de la cataractă, imaginea pe care o vedeți va fi neclară și culorile pot să apară estompate.

Tipuri principale de cataractă

Cataracta nucleară

Este cel mai frecvent tip de cataractă întâlnită care apare odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații și femeile sunt afectați de aceasta în același mod. De regulă, cataracta nucleară afectează ambii ochi, dar unul dintre ei este într-o stare mai gravă decât celălalt. Acest tip de afecțiune se formează încetul cu încetul, pe durata a mai multor ani. Cataracta timpurie nu este de obicei observată, așadar se recomandă efectuarea unor examinări oculare preventive periodice. Acest lucru se datorează faptului că în acest stadiu, încețoșarea nu este atât de pronunțată, astfel încât vederea nu va fi grav afectată. În unele cazuri, cataracta nu se va înrăutăți, dar pe măsură ce trec anii, vederea devine, de obicei, din ce în ce mai deficitară. În acest caz, vederea de aproape se îmbunătățește, în timp ce vederea la distanță devine mai dificilă.

Cataracta corticală

Aceasta se formează pe cortex sau la nivelul marginii cristalinului și este cel mai des întâlnit în rândul tinerilor și dese ori este asociat cu diabetul. Cataracta de tip cortical arată ca spițele unei roți deoarece se extinde de la marginea până în centrul cristalinului. Vederea în ceață și problemele de percepție a adâncimii sunt două simptome des întâlnite în acest caz. Cataracta corticală este asociată cu expunerea excesivă și neprotejată la razele UV. Purtarea ochelarilor cu filtru UV este extrem de importantă.

Cataracta sub capsulară posterioară

Denumirea acestui tip de cataractă are legătură cu localizarea sa. Cataracta sub capsulară posterioară se formează în spatele capsulei care susține cristalinul în poziția sa. Pe lângă cataracta nucleară și corticală, acest tip de cataractă progresează cel mai repede dintre toate și apare mai frecvent la persoanele care suferă de miopie severă.

Vârsta nu este singurul factor de risc când vorbim despre cataracta

Un alt lucru important de știut este faptul că vârsta nu reprezintă singurul factor care să determine apariția cataractei. În general vârstnicii prezintă risc ridicat, cu toate acestea oricine poate dezvolta această afecțiune.

Cele mai predispuse sunt persoanele care:

  • Au fost supuse unei intervenții chirurgicale la ochi
  • Au glaucom
  • Se expun excesiv la razele solare fără să poarte lentile protectoare
  • pacienți cu miopie
  • Pacienți cu retinopatie pigmentară
  • Diabetul zaharat provoacă o evoluție accelerată a cataractei
  • Traumatisme oculare

Există de asemenea și cazuri de cataractă congenitală adică bebeluși care se nasc cu această afecțiune oculară.  Cauza poate fi o infecție sau probleme de dezvoltare cauzate de carențele nutriționale din timpul sarcinii.

Simptome ale cataractei

  • Vedere încețoșată, neclară.
  • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse.
  • Ochelarii nu mai sunt un ajutor.
  • Necesitatea schimbării relativ frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact.
  • Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii.
  • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.
  • Diplopie (Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
  • Îmbunătățire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe măsura ce avansează cataracta.

Cataracta la pacienții diabetici

Complicațiile vederii la pacienții cu diabet sunt vaste, nivelul crescut de glicemie și presiunea arterială ridicată afectează în mod direct văzul, retina, lichidul vitros, cristalinul, nervul optic.

Cataracta este des întâlnită la pacienții care suferă de diabet. Datorită modificărilor biochimice de la nivelul cristalinului, riscul de apariție al cataractei este de 2-4 ori mai mare față de restul pacienților, iar la persoanele cu vârsta de sub 40 de ani, acest risc este de 15-25 de ori mai mare.

În cazul pacienților cu diabet există două tipuri de cataractă, cea juvenilă sau senilă. Cataracta juvenilă, apare la vârste tinere, cu diabet de tip I zaharat, are un debut brusc, iar cristalinul se opacifiază, rămâne alb. Datorită variațiilor glicemiei, a modificărilor osmotice care apar, se produce schimbarea curburii cristalinului și puterea dioptrică a acestuia, aspect observat de către pacienți, pentru că nu mai văd cu ochelarii obișnuiți, văd în ceață.

Aceste opacități evoluează rapid, în câteva săptămâni, luni, poate să ducă la formarea cataractei totale.

Cataracta senilă la diabetici apare la persoanele adulte, de vârstă medie sau înaintată. Debutul și evoluția este lentă și apare la amândoi ochii.

Cataracta poate afecta un singur ochi

Lista informațiilor importante despre cataractă include și faptul că această problemă poate afecta un singur ochi. Cataracta bilaterală este mai frecventă, dar există și posibilitatea ca această afecțiune să se manifeste doar pe o parte.

Cataracta se poate dezvolta la un singur ochi atunci când ați suferit o traumă, de exemplu. Prin urmare, dacă a avut loc un incident care v-a afectat ochii sau zona din jurul acestora, este indicat să mergeți la oftalmolog.Este posibil să nu simțiți nimic în momentul impactului. De fapt, s-ar putea să treacă ani buni până să observați că deodată nu mai vedeți bine.

Ce pregătiri sunt necesare înainte de operația de cataractă?

Ochiul va fi testat și măsurat prin proceduri specifice, nedureroase, pentru ca medicul oftalmolog  să poată stabili cea mai bună variantă de cristalin artificial

Sunt disponibile mai multe tipuri de cristaline artificiale

Cristaline mono focale: acestea sunt cele mai simple tipuri de cristaline și oferă o claritate a imaginii doar la o singură distanță (fie la apropiere, fie la distanță). Persoanele care optează pentru acest tip de cristalin pot fi nevoite să poarte ochelari pentru a corecta vederea la distanță sau apropiere.

Cristaline multi focale: acestea oferă claritate a imaginii la mai multe distanțe, reducând astfel nevoia de a purta ochelari pentru corectarea vederii la distanță sau apropiere.

Cristaline torice: acestea sunt cristaline artificiale speciale care sunt proiectate pentru a corecta astigmatismul, o condiție care poate distorsiona imaginea văzută.

Cristaline accomodative: acestea imită flexibilitatea cristalinului natural și se pot adapta la diferite distanțe pentru a oferi claritate a imaginii.

Alegerea tipului de cristalin artificial potrivit depinde de necesitățile individuale și de recomandările medicului oftalmolog.

Cu 12 ore înainte de operația de cataracta urmați instrucțiunile medicului și nu mâncați și nici nu beți nimic.
În funcție de alte boli cronice diagnosticate, dacă urmați tratament, medicul poate să vă recomande să renunțați temporar la produse, în situația în care consideră că acestea pot crește riscul de sângerare în timpul intervenției.

Ideal este să îi comunicați medicului oftalmolog toate medicamentele utilizate, cu rețetă sau fără prescripție medicală. Unele medicamente putând interfera cu operația de cataractă, așa cum este cazul tratamentului pentru prostată.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

În majoritatea cazurilor, cataracta va continua să se agraveze cu timpul, vederea fiind din ce în ce mai slabă. Acest lucru va afecta atât siguranța pacientului cu cataractă, cât și calitatea vieții sale. Sarcinile simple vor fi din ce în ce mai greu de efectuat.
Dacă nu este tratată, cataracta devine matură, cristalinul fiind mai dificil de îndepărtat, iar complicațiile în timpul și după operație sunt mai probabile. De asemenea, lăsată să se dezvolte pentru o perioadă mai lungă de timp, cataracta poate cauza inflamații și creșterea tensiunii intraoculare, ceea ce mărește riscul de apariție al glaucomului.

Cataracta foarte matură poate crește în dimensiune sau se poate dezintegra în ochi, ducând la complicații serioase, spre exemplu cataracta hiper matură complicată, cu glaucom secundar facotoxic.

Cataracta lăsată netratată afectează calitatea vieții

Persoanele în vârstă care renunță la sarcini normale precum cititul, exercițiile fizice sau conducerea autovehiculului din cauza simptomelor cataractei ar trebui să știe că nu trebuie să sufere în tăcere. Chirurgia cataractei vă poate ajuta să vă recăpătați vederea și independența de altădată. Este una dintre cele mai sigure proceduri efectuate în medicină, astfel încât persoanele în vârstă nu ar trebui să ezite în luarea acestei decizii.

Se poate trata cataracta cu picături?

Cataracta nu se poate trata cu picături! Nu există alt tratament decât intervenția chirurgicală. În timp ce operația este relativ simplă (nu are nevoie nici măcar de anestezie totală), are nevoie de chirurgi cu înaltă calificare și de facilități de ultimă generație, așa că mulți pacienți nu sunt tratați din cauza lipsei de acces la medici oftalmologi chirurgi profesioniști sau instituțiile potrivite. Ca și în majoritatea problemelor de sănătate, prevenirea este întotdeauna cea mai bună alegere. Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre dezvoltă mai multe afecțiuni legate de vârstă.

Ce factori provoacă stresul oxidativ?

Factori de risc major sunt sursele de radicali liberi: fumul de țigară, consumul excesiv de alcool, expunerea excesivă la radiații UV.
Anumite tratamentele medicamentoase: cum ar fi citostaticele, utilizarea prelungită a corticosteroizilor.
Alți factori de risc pentru a dezvolta cataracta sunt unele boli cronice (diabet zaharat, hipertensiunea arterială) sau oftalmologice (glaucom, dezlipire de retinădegenerescență maculară)

La naștere, acest cristalin este clar. Odată cu vârsta cristalinul ochiului își pierde claritatea și devine opac. Acest strat opac poate distorsiona sau blochează complet imaginea trimisă către retina, cauzând probleme de vedere, precum viziune încețoșată sau chiar orbire. Retina funcționează prin transformarea luminii care trece prin cristalin. Ea trimite semnalele nervului optic, care le duce la creier. Cataracta se e dezvoltă lent și în cele din urmă afectează acuitatea vizuală.

Amânarea tratamentului cataractei nu face decât să complice operația

Dacă suferiți de cataractă, este recomandat să vă hotărâți să vă tratați înainte ca aceasta să înceapă să vă afecteze grav vederea. În general, cele mai bune rezultate pentru operația de cataractă au loc atunci când intervenția chirurgicală este efectuată imediat după apariția afecțiunii. Este extrem de important să înțelegem pericolele ignorării simptomelor cataractei. Datorită incapacității cauzate de vederea încețoșată, lăsarea cataractei nediagnosticate și netratate poate duce și la pericole fizice, cum ar fi rănile cauzate de căderi sau lovirea de obiecte nevăzute, precum și daune psihologice, cum ar fi depresia și izolarea socială.

Rezultatele operației de cataractă

Imediat după intervenție este posibil să mai purtați ochelarii de vedere, unul dintre rezultatele operației este eliminarea acestora pentru că vederea este clară și recuperată în totalitate. Acuitatea vizuală va fi normală, cea de dinainte de apariția cataractei.

Recomandări post operatorii

Chiar dacă puteți să citiți și să vă uitați la televizor, medicul va recomanda evitarea anumitor activități, până la completa vindecare, pentru a împiedica infectarea sau apariția altor complicații.

Pentru rezultate optime, ochiul nu trebuie expus la praf, polen sau vânt, iar machiajul este interzis, cel puțin în primele săptămâni. Evitați piscinele și bazinele și acordați atenție specială spălatului de cap pentru ca apa să nu ajungă la ochiul sensibil.

Deși este o procedură simplă, ca oricare altă intervenție chirurgicală, presupune odihnă în săptămânile următoare, fără efort intens și să vă feriți de accidentări în zona oculară. Călătoriile cu avionul trebuie ocolite, întrebați medicul când puteți să utilizați acest mijloc de transport.

Atunci când ieșiți protejați ochii cu ochelari de soare și nu puteți conduce în primele zile după operație, chiar dacă vedeți bine.

Despre noi:

Clinica Vitreum este un centru oftalmologic specializat în tratamentul cataractei. Oferim o gamă completă de servicii pentru pacienții cu cataractă, inclusiv evaluări oftalmologice, tratamente chirurgicale și servicii post-operatorii de îngrijire a ochilor.

Clinica dispune de tehnologie avansată și de personal calificat, care include medici oftalmologi experimentați și asistenți medicali instruiți. Aceștia lucrează împreună pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru pacienții lor.

Clinica Vitreum este specializată în tratarea tuturor tipurilor de cataractă, inclusiv cataracte secundare și complexe. Personalul clinicii colaborează cu pacienții pentru a ajuta la determinarea celui mai bun plan de tratament pentru fiecare caz individual.

Dacă suferiți de cataractă sau aveți întrebări despre această condiție, nu ezitați să contactați clinica pentru o evaluare completă și un plan de tratament personalizat.

Deschide Locațiile
Deschide Locațiile Waze
×