Cataracta și tratamentul corespunzător

Dr. Levai Lehar

Cataracta –Este o tulburare asociată procesului normal de îmbătrânire.

Cataracta reprezintă principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârstă de peste 55 ani. Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel ca lentila unei camere de luat vederi, focalizînd razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier. Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată. De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Din păcate este o afecțiune care nu poate fi tratată cu medicamente și nu poate fi prevenită. Singura metodă de a trata cataracta este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții sub numeroase aspecte.

Apariția și evoluția cataractei

Pentu a intelege cum o cataractă vă poate afecta vederea, vă ajută să cunoaşteţi câteva aspecte despre structura ochiului dumneavoastră.

Cristalinul este un mediu transparent care stă în spatele irisului și a pupilei.

Cristalinul funcționează similar lentilei unei camere de fotografiat.

Retina este țesutul fotosensibil din spatele ochiului.

Odată ce imaginea sau lumina ajung la retină sunt transformate în semnale nervoase care sunt transmise la creier.

Pe lângă focalizarea luminii pe retină, cristalinul ajustează de asemenea și focalizarea vederii, permitandu-ne să vedem lucrurile în mod clar atât in apropiere cât și la departare. Cristalinul trebuie să fie transparent pentru ca retina sa primească o imagine detaliată (conturată).

Cristalinul este constituit în cea mai mare parte din apă și proteine.

Proteinele din care este constituit cristalinul sunt aşezate în aşa fel încât să permită pătrunderea luminii fără distorsiuni, dar pe măsură ce îmbătrânim acestea se împreunează provocând cataracta, în primul stadiu opacizând o mică parte a cristalinului.Cu trecerea timpului, opacitățile pot creşte la număr și în dimensiune opacizând cristalinul aproape în totalitate.

Dacă cristalinul este opac de la cataractă, imaginea pe care o vedeți va fi neclară și culorile pot să apară estompate.

Simptome ale Cataractei:

  • Vedere încețoșată, neclară
  • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse
  • Ochelarii nu mai sunt un ajutor
  • Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii.
  • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.
  • Diplopie ( Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
  • Imbunătațire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe masură ce avansează cataracta.

Ce este cataracta

Ce presupune operația de cataractă?

Îndepărtarea cataractei reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale. Operația presupune realizare unei incizii foarte mici la nivelul ochiului și introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a tăia și extrage cristalinul opacifiat. După ce cristalinul opacifiat este îndepărtat, prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus cristalinul artificial, fiind fixat în poziția sa permanentă.

Cristaline artificiale.

Exista două mari categorii de cristaline artificiale:

  • multifocale
  • monofocale

În urma implantării cristalinelor artificiale multifocale, pacienţii pot beneficia de o vedere clară, independentă de portul ochelarilor la distanţă (ex. pe stradă), distanţă intermediară (ex. calculator) şi la aproape (ex. la citit), cu alte cuvinte, în urma operaţiei de cataractă cu implantare de cristalin artificial multifocal, pacienţii pot scăpa atât de cataractă cât şi de portul ochelarilor.În urma implantării cristalinelor artificiale monofocale pacienţii pot beneficia de o vedere clară, fără ochelari, la o distanţă fixă, de obicei la depărtare, fiind necesar portul unui ochelar pentru aproape (ex. la citit).Cristalinele multifocale prezintă avantaj faţă de cristalinele monofocale prin faptul că pot oferi pacienţilor o independenţă faţă de portul ochelarilor.

inainte de operatie de cataracta clinica vitreumLa ce vă așteptați înainte și după operație?

Cele mai multe persoane sunt surpinse decât de ușoară și relative nedureroasă este operația de cataractă. Aceasta durează de obicei 10-15 minute sau mai puțin, cei mai mulți pacinenți își reiau activitățile normale a doua zi. Înainte de operaţie se vor administra picături anestezice. Înainte și/sau după intervenția chirurgicală, medicul va prescrie picături oftalmice pentru prevenirea infecțiilor și reducerea edemului. Majoritatea pacienților beneficiază de o vedere îmbunătățită imediat după intervenția chirurgicală, însă vederea se poate îmbunătății în continuare pe durata a mai multe zile sau săptămâni.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

Odată cu trecerea timpului, zonele opacifiate ale cristalinului vor deveni mai mari și mai dense, vederea dumneavoastra. înrăutățindu-se. Această progresie a afecțiunii poate dura de la câteva luni la mai mulți ani. În cele din urmă, întregul cristalin se va opacifia, cauzând orbirea.

Care este momentul optim de tratare a cataractei?

Numeroase persoane consideră că această afecțiune trebuie să fie matură înainte de a o opera. Acest lucru nu mai este adevărat! În prezent, operația de cataractă este o procedură de rutină care poate fi efectuată de îndată ce vederea vă afectează calitatea vieții.

Cataracta poate recidiva?

După ce cataracta a fost îndepărtată, aceasta nu poate recidiva. Astfel, cristalinul pe care îl alegeți este cel cu care veți rămâne până la sfârșitul vieții. Cu toate acestea, în timp, pacienții se pot plânge că vederea lor a devenit din nou neclară. Această afecțiune este cunoscută drept cataractă secundară și se tratează rapid și ușor printr-o simplă procedură.

  Programari pacienti