Inchide

Se poate trata cataracta cu picături?

Cataracta este cea mai frecventă cauză de orbire din lume. Cataracta nu se poate trata cu picături! Nu există alt tratament decât intervenția chirurgicală. În timp ce operația este relativ simplă (nu are nevoie nici măcar de anestezie totală), are nevoie de chirurgi cu înaltă calificare și de facilități de ultimă generație, așa că mulți pacienți nu sunt tratați din cauza lipsei de acces la medici oftalmologi chirurgi profesioniști sau instituțiile potrivite. Ca și în majoritatea problemelor de sănătate, prevenirea este întotdeauna cea mai bună alegere. Cataracta este de mai multe feluri și poate apărea în orice moment al vieții, dar cele mai frecvente tipuri apar la persoanele în vârstă și, deși cauzele complete ale apariției acesteia sunt încă necunoscute, știm că apare ca urmare a stresul oxidativ. Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre dezvoltă mai multe afecțiuni legate de vârstă. O astfel de afecțiune este cataracta. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la oameni și este una dintre cauzele principale ale pierderii vederii.

ochi sanatos vs ochi cu cataracta
ochi sanatos vs ochi cu cataracta

Ce factori provoacă stresul oxidativ?

cristalin clar si cristalin opac
cristalin clar si cristalin opac

Stresul oxidativ este provocat de radiațiile solare și de substanțele chimice dăunătoare, care produc radicali liberi în organism. Dacă suferiți de diabet, hipertensiune arterială, boli de rinichi sau pur și simplu vă expuneți neprotejat la radiațiile ultraviolete, aveți un risc mai mare de a dezvolta cataractă. Dieta este un factor critic. Nu doar când vine vorba de cataractă, ci în aproape toate bolile legate de vârstă. Dacă consumați destui antioxidanți și micronutrienți (vitaminele A, C, E și B sunt deosebit de importante), precum și bioflavonoide și carotenoide, șansele să țineți la distanță stresul oxidativ sunt foarte mari. Dar să presupunem că cristalinul ochiului dumneavoastră a devenit deja opac.

Ce înseamnă de fapt acest lucru?

Cataracta este o tulburare a cristalinului natural cu care ne naștem. La naștere, această lentilă este clară. Pe măsură ce îmbătrânim, își pierde claritatea și devine tulbure. O cataractă apare atunci când proteinele din ochi formează aglomerări care împiedică cristalinul să trimită imagini clare către retină. Retina funcționează prin transformarea luminii care trece prin lentilă în semnale. Ea trimite semnalele nervului optic, care le duce la creier. Cataracta se e dezvoltă lent și în cele din urmă interferează cu vederea.

Care este tratamentul pentru cataractă?

Cataracta este o afecțiune comună. Aproximativ 8000 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de cataractă. Vestea bună este că se poate scăpa de această afecțiune prin intervenție chirurgicală. Operația de cataractă este e operație sigură și tratează complet afecțiunea. În timpul intervenției chirurgicale, medicul îndepărtează cristalinul întunecat din ochi și îl înlocuiește cu o lentilă intraoculară artificială. Operația nu este dureroasă iar recuperarea este rapidă.

Când este recomandată operația de cataractă?

În cele mai multe cazuri, întrebarea principală este dacă afecțiunea vă afectează viața de zi cu zi. Puteți lucra și conduce în siguranță? Aveți probleme cu cititul, utilizarea telefonului sau cu privitul la televizor? Dacă răspunsul la aceste întrebări este da, medicul dumneavoastră probabil vă va recomanda intervenția chirurgicală a cataractei.

in timpul operatiei de cataracta
in timpul operatiei de cataracta

Cataracta poate provoca orbire?

Da — dacă nu este tratată, cataracta provoacă pierderea continuă a vederii, ducând în cele din urmă la orbire parțială sau chiar la orbire totală. Dar când oamenii aud cuvântul „orbire”, mulți presupun că pierderea severă a vederii este permanentă și nu poate fi vindecată. În cazul orbirii cauzate de cataractă, vederea poate fi restabilită de obicei cu succes prin intervenția chirurgicală a cataractei și implantarea unei lentile intraoculare (IOL).

Și rezultatele vizuale ale operației de cataractă sunt atât de bune încât o persoană care a fost aproape oarbă înainte de operație este adesea capabilă să vadă suficient de bine pentru a conduce fără ochelari după extracția cataractei și implantarea cristalinului artificial. Pentru cele mai bune rezultate de la operația de cataractă este recomandat să se efectueze intervenția chirurgicală înainte ca această afecțiune să provoace vedere scăzută sau orbire legală.

Cataracta avansată care provoacă pierderea severă a vederii este mai dificil de îndepărtat și crește riscul de complicații ale operației de cataractă.