Inchide

Cataracta reprezintă opacifierea lentilei ochiului, numită cristalin. În mod normal aceast cristalin aflat în spatele irisului este perfect transparent și asigură focalizarea imaginii pe retină, adică vederea clară.

cataractaaa

În stadiile avansate, netratată, această afecțiune poate produce complicații grave. La început, pacientul, acuză tulburări de vedere din cauza opacifierii cristalinului, iar în timp dacă nu se iau măsuri, se ajunge la scăderea progresivă a vederii. În cazul cataractelor avansate, mature putem observa cu ochiul liber albeața din pupilă, ce reprezintă cristalinul opacifiat.

Prin operație, medicul înlocuiește cristalinul pacientului cu un cristalin artificial. Această intervenție este una ușoară, durează aproximativ 5-10 min, nu necesită internare, iar anestezia se face cu picături.

Pacientul poate alege dintr-o gamă diversificată de cristaline artificiale, atât monofocale cât și multifocale. Prin implantarea cristalinului monofocal pacientul poate beneficia de o vedere clară, în unele cazuri fiind necesar portul ochelarilor pentru citit, iar prin implantarea cristalinului multifocal pacienții beneficiază atât de operația de cataractă cât și de faptul că nu mai trebuie să poarte ochelari.

Intervenția se efectuează cu ajutorul unor aparate ultra moderne, cu care se extrage cataracta și se implantează cristalinul artificial, iar aceasta este nedureroasă, anestezia fiind făcută cu picături.

Postoperator ochiul rămâne bandajat până în ziua următoare, când pacientul vine la control și i se prescrie un tratament cu picături, iar acesta va putea să își reia activitatea de zi cu zi.