Cuprins
Ce este retina?
Retina este un strat subțire de celule situat în partea internă a globului ocular sensibil la lumină. Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să vedem. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular. Vitrosul se află între cristalin și retină, țesutul sensibil la lumină din interiorul ochiului.
Ce este vitrosul?
Vitrosul conține milioane de fibre interconectate cu retina de la naștere. Pe măsură ce îmbătrânim corpul vitros tinde să se contracte și încet să se desprindă de retină.
Fibrele vitrosului care se desprind pot provoca o dezlipire de retină. Detașarea vitrosului de retină este un proces normal al procesului de îmbătrânire al ochiului.
Ce este dezlipirea de retină?
Dezlipirea de retină este rezultatul procesului de separare a membranei vasculare retiniene, ea fiind ridicată sau deplasată din poziția sa normală. În unele cazuri pot exista doar mici zone ale retinei care sunt rupte numite rupturi de retină, acestea netratate pot duce la dezlipire de retină. Dacă nu este tratată prompt, dezlipirea de retină poate duce la pierderea permanentă a vederii.
Tipuri de dezlipire de retină
Există 3 tipuri principale de dezlipire de retină:
- regmatogenă produsă ca urmare a unei rupturi retiniene care permite trecerea vitrosului lichefiat între epiteliul pigmentar şi retină.
- tracțională în care se formează membrane în cavitatea vitreană care tracţionează retina şi o desprind.
- exudativă produsă prin pătrunderea de lichid sub retină numit lichid subretinian.
Există și dezlipire de retină fără rupturi retiniene, numită dezlipire neregmatogenă, care apare în unele boli inflamatorii ale retinei sau vaselor retiniene și care, în general, nu necesită operație.
Cauze și factor de risc
Inițial detașarea poate fi localizată, dar progresează rapid către dezlipire de retina completă. Dezlipirea de retină se poate produce spontan sau poate avea anumiți factori favorizanți și anume:
- Miopia, miopia forte
- Istoric familial de dezlipire de retină
- Degenerescență maculară legată de vârstă
- Boli sistemice (ex. Sindromul Marfan)
- Traumatism ocular
Dezlipirea de retină poate să mai apară în următoarele cazuri:
- Diabetul zaharat cu retinopatie diabetică proliferativă unde pot să apară fibroze vitroretiniene care tracționând retina pot determina decolarea ei, producând dezlipirea de retină tracțională.
- Tumori cu dezvoltare intraoculară
- Traumatisme ale polului posterior ocular
- Structuri conjunctive sau fibrovasculare postinflamatorii sau postchirurgie oculară (ex. Cataracta)
Simptomatologia dezlipirii de retină
Simptomele includ o creștere bruscă sau treptată a unor pânze de paianjen sau pete care plutesc în câmpul vizual sau lumină intermitentă în ochi. Un alt simptom este apariția unei perdele pe câmpul vizual.
Alte simtome includ:
- Vederea unor flash-uri luminoase într-o parte a câmpului vizual
- Senzație de greutate în globul ocular
- Vederea unor puncte negre, musculițe
- Apariția în câmpul vizual de obiecte plutitoare (fotopsia)
- Distorsionarea obiectelor, tulburare a vederii constând în deformarea obiectelor, datorită erorilor de percepție în plasarea corectă a acestora în spațiu. (metamorfopsie)
- Scăderea acuității vizuale (vedere încețoșată)
- Reducerea progresivă a vederii laterale (periferice)
Toate aceste simpomatologii trebuie să fie un semnal de alarmă pentru pacient, iar acesta să se prezinte de URGENȚĂ la un consult oftalmologic de specialitate.
Diagnosticarea dezlipirii de retină presupune:
Dilatarea pupilei și examinarea fundului de ochi cu biomicroscopul, oftalmoscopul, procedură care are rolul de a evidenția numărul și localizarea rupturilor.
Ecografia de pol posterior- esențială mai ales atunci când mediile ochiului nu sunt transparente (ex. Cataracta hipermatură, leucom cornean co-existent, dezlipire de retină cu debut de scădere bruscă a vederii, hemoragie majoră).
Deși cataracta nu are legătura directa cu dezlipirea de retina, persoanele cu retinopatii precum dezlipirea de retina pot prezenta un risc crescut de dezvoltare a cataractei. Chirurgia de cataracta poate fi necesara pentru a preveni deteriorarea vederii și ajuta la prevenirea complicațiilor grave. De asemenea, pacienților le este recomandat sa discute cu medicul lor despre simptomele cataractei si sa urmeze tratamentul indicat pentru a preveni orice complicații.
Tratament dezlipire de retină:
Vitrectomia
Vitrectomia este intervenție chirurgicală care constă în evacuarea lichidului vitros (gelul transparent care umple cavitatea oculară, în spatele cristalinului), reatașarea retinei dezlipite, efectuarea tratamentului laser, la final utilzând tamponament cu lichid, gaz sau ulei de silicon.
Retinopexia pneumatică.
În timpul retinopexiei penumatice o bulă de gaz este injectată în interiorul ochiului cu scopul de a ajuta la reatașarea retinei și pentru a impedica fluidul să pătrundă prin ruptura retiniană. Laserul este apoi utilizat pentru a sigila permanent ruptura sau dezlipirea de retină.
Obturarea locală în zona unde s-a localizat dezlipirea de retină, aceasta se efectuează în cazurile, când retina s-a desprins parțial;
Obturarea circulară se utilizează în cazuri mai grave, când retina s-a dezlipit în întregime;
Fotocoagolarea cu laser
Fotocoagolarea cu laser se efectuează pentru delimitarea regiunii rupturii și segmentelor subțiate ale retinei.
În cazul în care retina este dezlipită și nu este operată la timp se produc modificări fibroase ale vitrosului care favorizează la rândul său decolarea retinei. Datorită procesului de tracțiune pe care îl exercită asupra acesteia, de la o ruptură retiniană cu o decolare parțială/localizată se poate ajunge la o dezlipire totală. De aceea, dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică! Acest gen de operații sunt însoțite deseori de tratamente/ aplicații Laser pe retină sau de injectarea în interiorul ochiului a unor substanțe sau gaze speciale care ajută de asemenea la reatașarea retinei pe peretele scleral. Sunt cazuri în care e necesar injectarea de ulei de silicon, care are rolul de a păstra retina lipită mai ferm pe peretele ocular, urmând ca acest ulei să fie extras după un interval de timp.
Concluzie
Dacă nu este tratată prompt, dezlipirea de retină poate duce la pierderea permanentă a vederii.
Datorita terapiilor moderne mai mult de 90% din cazurile de dezlipire de retina pot fi tratate cu succes, chiar și atunci când sunt necesare mai multe reintervenții. Cele mai bune rezultate se obțin în cazul pacienților care se operează înainte ca macula sa fie afectată.
De aceea este foarte important să contactați un medic specialist în retina pentru un consult oftalmologic imediat ce sesizați unul sau mai multe din simptomele caracteristice dezlipirii de retina afișate mai sus.