Cataracta este o afecțiune oftalmologică care se caracterizează prin opacifierea cristalinului natural  al ochiului.

Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată.

Ce este cristalinul ochiului

Cristalinul ochiului este o structură transparentă situată în fața irisului care ajută la focalizarea imaginilor pe retină. Acesta este esențial pentru vederea clară, deoarece permite ochilor să se adapteze la diferite distanțe.

Cristalinul este format din proteine care se așează în mod natural într-o formă curbată, care ajută la focalizarea imaginilor apropiate. Cu vârsta, aceste proteine se pot aglomera, ceea ce poate duce la o pierdere a flexibilității cristalinului și la apariția cataractei.

Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel cu lentila unei camere de fotografiat, focalizând razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier.

De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili.

anatomie ochi cu cataracta comparat cu ochi normal

Este de recomandat consultul oftalmologic deoarece diagnosticul este relativ ușor de pus în cazul cataractei.

Necesitatea consultului oftalmologic se datorează și existenței unor forme particulare de cataractă care scad vederea mai ales la lumina puternică sau care scad dioptriile pacienților hipermetropici.

Acești pacienți constată că încep să vadă mai bine la distanță uneori chiar și la aproape fără ochelari sau lentile de contact.

Apariția și evoluția cataractei

Cristalinul funcționează similar lentilei unei camere de fotografiat.

Pentru a înțelege cum o cataractă vă poate afecta vederea, vă ajută să cunoașteți câteva aspecte despre structura ochiului dumneavoastră.

Cristalinul este un mediu transparent care stă în spatele irisului și a pupilei.

Retina este țesutul fotosensibil din spatele ochiului.

Odată ce imaginea sau lumina ajung la retină sunt transformate în semnale nervoase care sunt transmise la creier.

figura explicativa ochi afectat de cataracta

Pe lângă focalizarea luminii pe retină, cristalinul ajustează de asemenea și focalizarea vederii, permițându-ne să vedem lucrurile în mod clar atât în apropiere cât și la depărtare. Cristalinul natural este transparent pentru ca retina să primească o imagine detaliată (conturată).

Dacă cristalinul este opac de la cataractă, imaginea pe care o vedeți va fi neclară și culorile pot să apară estompate.

Tipuri principale de cataractă

Cataracta nucleară

Este cel mai frecvent tip de cataractă întâlnită care apare odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații și femeile sunt afectați de aceasta în același mod. De regulă, cataracta nucleară afectează ambii ochi, dar unul dintre ei este într-o stare mai gravă decât celălalt. Acest tip de afecțiune se formează încetul cu încetul, pe durata a mai multor ani. Cataracta timpurie nu este de obicei observată, așadar se recomandă efectuarea unor examinări oculare preventive periodice. Acest lucru se datorează faptului că în acest stadiu, încețoșarea nu este atât de pronunțată, astfel încât vederea nu va fi grav afectată. În unele cazuri, cataracta nu se va înrăutăți, dar pe măsură ce trec anii, vederea devine, de obicei, din ce în ce mai deficitară. În acest caz, vederea de aproape se îmbunătățește, în timp ce vederea la distanță devine mai dificilă.

Cataracta corticală

Aceasta se formează pe cortex sau la nivelul marginii cristalinului și este cel mai des întâlnit în rândul tinerilor și dese ori este asociat cu diabetul. Cataracta de tip cortical arată ca spițele unei roți deoarece se extinde de la marginea până în centrul cristalinului. Vederea în ceață și problemele de percepție a adâncimii sunt două simptome des întâlnite în acest caz. Cataracta corticală este asociată cu expunerea excesivă și neprotejată la razele UV. Purtarea ochelarilor cu filtru UV este extrem de importantă.

Cataracta sub capsulară posterioară

Denumirea acestui tip de cataractă are legătură cu localizarea sa. Cataracta sub capsulară posterioară se formează în spatele capsulei care susține cristalinul în poziția sa. Pe lângă cataracta nucleară și corticală, acest tip de cataractă progresează cel mai repede dintre toate și apare mai frecvent la persoanele care suferă de miopie severă.

Vârsta nu este singurul factor de risc când vorbim despre cataracta

Un alt lucru important de știut este faptul că vârsta nu reprezintă singurul factor care să determine apariția cataractei. În general vârstnicii prezintă risc ridicat, cu toate acestea oricine poate dezvolta această afecțiune.

Cele mai predispuse sunt persoanele care:

 • Au fost supuse unei intervenții chirurgicale la ochi
 • Au glaucom
 • Se expun excesiv la razele solare fără să poarte lentile protectoare
 • pacienți cu miopie
 • Pacienți cu retinopatie pigmentară
 • Diabetul zaharat provoacă o evoluție accelerată a cataractei
 • Traumatisme oculare

Există de asemenea și cazuri de cataractă congenitală adică bebeluși care se nasc cu această afecțiune oculară.  Cauza poate fi o infecție sau probleme de dezvoltare cauzate de carențele nutriționale din timpul sarcinii.

Simptome ale cataractei

 • Vedere încețoșată, neclară.
 • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse.
 • Ochelarii nu mai sunt un ajutor.
 • Necesitatea schimbării relativ frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact.
 • Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii.
 • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.
 • Diplopie (Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
 • Îmbunătățire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe măsura ce avansează cataracta.

Cataracta la pacienții diabetici

Complicațiile vederii la pacienții cu diabet sunt vaste, nivelul crescut de glicemie și presiunea arterială ridicată afectează în mod direct văzul, retina, lichidul vitros, cristalinul, nervul optic.

Cataracta este des întâlnită la pacienții care suferă de diabet. Datorită modificărilor biochimice de la nivelul cristalinului, riscul de apariție al cataractei este de 2-4 ori mai mare față de restul pacienților, iar la persoanele cu vârsta de sub 40 de ani, acest risc este de 15-25 de ori mai mare.

În cazul pacienților cu diabet există două tipuri de cataractă, cea juvenilă sau senilă. Cataracta juvenilă, apare la vârste tinere, cu diabet de tip I zaharat, are un debut brusc, iar cristalinul se opacifiază, rămâne alb. Datorită variațiilor glicemiei, a modificărilor osmotice care apar, se produce schimbarea curburii cristalinului și puterea dioptrică a acestuia, aspect observat de către pacienți, pentru că nu mai văd cu ochelarii obișnuiți, văd în ceață.

Aceste opacități evoluează rapid, în câteva săptămâni, luni, poate să ducă la formarea cataractei totale.

Cataracta senilă la diabetici apare la persoanele adulte, de vârstă medie sau înaintată. Debutul și evoluția este lentă și apare la amândoi ochii.

Cataracta poate afecta un singur ochi

Lista informațiilor importante despre cataractă include și faptul că această problemă poate afecta un singur ochi. Cataracta bilaterală este mai frecventă, dar există și posibilitatea ca această afecțiune să se manifeste doar pe o parte.

Cataracta se poate dezvolta la un singur ochi atunci când ați suferit o traumă, de exemplu. Prin urmare, dacă a avut loc un incident care v-a afectat ochii sau zona din jurul acestora, este indicat să mergeți la oftalmolog.Este posibil să nu simțiți nimic în momentul impactului. De fapt, s-ar putea să treacă ani buni până să observați că deodată nu mai vedeți bine.

Ce pregătiri sunt necesare înainte de operația de cataractă?

Ochiul va fi testat și măsurat prin proceduri specifice, nedureroase, pentru ca medicul oftalmolog  să poată stabili cea mai bună variantă de cristalin artificial

Sunt disponibile mai multe tipuri de cristaline artificiale

Cristaline mono focale: acestea sunt cele mai simple tipuri de cristaline și oferă o claritate a imaginii doar la o singură distanță (fie la apropiere, fie la distanță). Persoanele care optează pentru acest tip de cristalin pot fi nevoite să poarte ochelari pentru a corecta vederea la distanță sau apropiere.

Cristaline multi focale: acestea oferă claritate a imaginii la mai multe distanțe, reducând astfel nevoia de a purta ochelari pentru corectarea vederii la distanță sau apropiere.

Cristaline torice: acestea sunt cristaline artificiale speciale care sunt proiectate pentru a corecta astigmatismul, o condiție care poate distorsiona imaginea văzută.

Cristaline accomodative: acestea imită flexibilitatea cristalinului natural și se pot adapta la diferite distanțe pentru a oferi claritate a imaginii.

Alegerea tipului de cristalin artificial potrivit depinde de necesitățile individuale și de recomandările medicului oftalmolog.

Cu 12 ore înainte de operația de cataracta urmați instrucțiunile medicului și nu mâncați și nici nu beți nimic.
În funcție de alte boli cronice diagnosticate, dacă urmați tratament, medicul poate să vă recomande să renunțați temporar la produse, în situația în care consideră că acestea pot crește riscul de sângerare în timpul intervenției.

Ideal este să îi comunicați medicului oftalmolog toate medicamentele utilizate, cu rețetă sau fără prescripție medicală. Unele medicamente putând interfera cu operația de cataractă, așa cum este cazul tratamentului pentru prostată.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

În majoritatea cazurilor, cataracta va continua să se agraveze cu timpul, vederea fiind din ce în ce mai slabă. Acest lucru va afecta atât siguranța pacientului cu cataractă, cât și calitatea vieții sale. Sarcinile simple vor fi din ce în ce mai greu de efectuat.
Dacă nu este tratată, cataracta devine matură, cristalinul fiind mai dificil de îndepărtat, iar complicațiile în timpul și după operație sunt mai probabile. De asemenea, lăsată să se dezvolte pentru o perioadă mai lungă de timp, cataracta poate cauza inflamații și creșterea tensiunii intraoculare, ceea ce mărește riscul de apariție al glaucomului.

Cataracta foarte matură poate crește în dimensiune sau se poate dezintegra în ochi, ducând la complicații serioase, spre exemplu cataracta hiper matură complicată, cu glaucom secundar facotoxic.

Cataracta lăsată netratată afectează calitatea vieții

Persoanele în vârstă care renunță la sarcini normale precum cititul, exercițiile fizice sau conducerea autovehiculului din cauza simptomelor cataractei ar trebui să știe că nu trebuie să sufere în tăcere. Chirurgia cataractei vă poate ajuta să vă recăpătați vederea și independența de altădată. Este una dintre cele mai sigure proceduri efectuate în medicină, astfel încât persoanele în vârstă nu ar trebui să ezite în luarea acestei decizii.

Se poate trata cataracta cu picături?

Cataracta nu se poate trata cu picături! Nu există alt tratament decât intervenția chirurgicală. În timp ce operația este relativ simplă (nu are nevoie nici măcar de anestezie totală), are nevoie de chirurgi cu înaltă calificare și de facilități de ultimă generație, așa că mulți pacienți nu sunt tratați din cauza lipsei de acces la medici oftalmologi chirurgi profesioniști sau instituțiile potrivite. Ca și în majoritatea problemelor de sănătate, prevenirea este întotdeauna cea mai bună alegere. Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre dezvoltă mai multe afecțiuni legate de vârstă.

Ce factori provoacă stresul oxidativ?

Factori de risc major sunt sursele de radicali liberi: fumul de țigară, consumul excesiv de alcool, expunerea excesivă la radiații UV.
Anumite tratamentele medicamentoase: cum ar fi citostaticele, utilizarea prelungită a corticosteroizilor.
Alți factori de risc pentru a dezvolta cataracta sunt unele boli cronice (diabet zaharat, hipertensiunea arterială) sau oftalmologice (glaucom, dezlipire de retinădegenerescență maculară)

La naștere, acest cristalin este clar. Odată cu vârsta cristalinul ochiului își pierde claritatea și devine opac. Acest strat opac poate distorsiona sau blochează complet imaginea trimisă către retina, cauzând probleme de vedere, precum viziune încețoșată sau chiar orbire. Retina funcționează prin transformarea luminii care trece prin cristalin. Ea trimite semnalele nervului optic, care le duce la creier. Cataracta se e dezvoltă lent și în cele din urmă afectează acuitatea vizuală.

Amânarea tratamentului cataractei nu face decât să complice operația

Dacă suferiți de cataractă, este recomandat să vă hotărâți să vă tratați înainte ca aceasta să înceapă să vă afecteze grav vederea. În general, cele mai bune rezultate pentru operația de cataractă au loc atunci când intervenția chirurgicală este efectuată imediat după apariția afecțiunii. Este extrem de important să înțelegem pericolele ignorării simptomelor cataractei. Datorită incapacității cauzate de vederea încețoșată, lăsarea cataractei nediagnosticate și netratate poate duce și la pericole fizice, cum ar fi rănile cauzate de căderi sau lovirea de obiecte nevăzute, precum și daune psihologice, cum ar fi depresia și izolarea socială.

Rezultatele operației de cataractă

Imediat după intervenție este posibil să mai purtați ochelarii de vedere, unul dintre rezultatele operației este eliminarea acestora pentru că vederea este clară și recuperată în totalitate. Acuitatea vizuală va fi normală, cea de dinainte de apariția cataractei.

Recomandări post operatorii

Chiar dacă puteți să citiți și să vă uitați la televizor, medicul va recomanda evitarea anumitor activități, până la completa vindecare, pentru a împiedica infectarea sau apariția altor complicații.

Pentru rezultate optime, ochiul nu trebuie expus la praf, polen sau vânt, iar machiajul este interzis, cel puțin în primele săptămâni. Evitați piscinele și bazinele și acordați atenție specială spălatului de cap pentru ca apa să nu ajungă la ochiul sensibil.

Deși este o procedură simplă, ca oricare altă intervenție chirurgicală, presupune odihnă în săptămânile următoare, fără efort intens și să vă feriți de accidentări în zona oculară. Călătoriile cu avionul trebuie ocolite, întrebați medicul când puteți să utilizați acest mijloc de transport.

Atunci când ieșiți protejați ochii cu ochelari de soare și nu puteți conduce în primele zile după operație, chiar dacă vedeți bine.

Despre noi:

Clinica Vitreum este un centru oftalmologic specializat în tratamentul cataractei. Oferim o gamă completă de servicii pentru pacienții cu cataractă, inclusiv evaluări oftalmologice, tratamente chirurgicale și servicii post-operatorii de îngrijire a ochilor.

Clinica dispune de tehnologie avansată și de personal calificat, care include medici oftalmologi experimentați și asistenți medicali instruiți. Aceștia lucrează împreună pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru pacienții lor.

Clinica Vitreum este specializată în tratarea tuturor tipurilor de cataractă, inclusiv cataracte secundare și complexe. Personalul clinicii colaborează cu pacienții pentru a ajuta la determinarea celui mai bun plan de tratament pentru fiecare caz individual.

Dacă suferiți de cataractă sau aveți întrebări despre această condiție, nu ezitați să contactați clinica pentru o evaluare completă și un plan de tratament personalizat.