Inchide

Cataracta

Cataracta și tratamentul corespunzător

Dr. Levai Lehar

Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârstă de peste 55 ani. Aceasta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel ca lentila unei camere de fotografiat, focalizînd razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier. Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată. De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Singura metodă de a trata cataracta este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții sub numeroase aspecte.

Este de recomandat consultul oftalmologic dearece diagnosticul este relativ ușor de pus în cazul cataractei.

În lipsa unui tratament, cataracta ajunge sa împiedice complet pătrunderea luminii în ochi. Ochiul care suferă de cataractă și nu este tratat la timp riscă să dezvolte complicații.

Pentru diagnosticare, medicul oftalmolog va efectua un consult oftalmologic de rutină, prin examinarea polului anterior ocular cu biomicroscopul.

Medicul oftalmolog este singurul care poate identifica corect și trata corespunzător această boală.

Necesitatea consultului oftalmologic se datorează și existenței unor forme particulare de cataractă care scad vederea mai ales la lumina puternică sau care scad dioptriile pacienților hipermetropici.

Acesti pacienți constată că încep să vadă mai bine la distanță uneori chiar și la aproape fără ochelari sau lentile de contact.

 

 

 

Apariția și evoluția cataractei

Pentu a intelege cum o cataractă vă poate afecta vederea, vă ajută să cunoaşteţi câteva aspecte despre structura ochiului dumneavoastră.

Cristalinul este un mediu transparent care stă în spatele irisului și a pupilei.

Cristalinul funcționează similar lentilei unei camere de fotografiat.

Retina este țesutul fotosensibil din spatele ochiului.

Odată ce imaginea sau lumina ajung la retină sunt transformate în semnale nervoase care sunt transmise la creier.

Pe lângă focalizarea luminii pe retină, cristalinul ajustează de asemenea și focalizarea vederii, permițându-ne să vedem lucrurile în mod clar atât în apropiere cât și la depărtare. Cristalinul trebuie să fie transparent pentru ca retina să primească o imagine detaliată (conturată).

Cristalinul este constituit în cea mai mare parte din apă și proteine.

Proteinele din care este constituit cristalinul sunt aşezate în aşa fel încât să permită pătrunderea luminii fără distorsiuni, dar pe măsură ce îmbătrânim acestea își modifică structura provocând cataracta, în primul stadiu opacizând o mică parte a cristalinului. Cu trecerea timpului, opacitățile pot creşte la număr și în dimensiune opacizând cristalinul aproape în totalitate.

Dacă cristalinul este opac de la cataractă, imaginea pe care o vedeți va fi neclară și culorile pot să apară estompate.

Aceasta boală se poate manifesta însă și în cadrul unor stări patologice:

  • generale: diabet zaharat, tratament îndelungat cu steroizi etc.
  • oculare: miopia forte, inflamații sau traumatisme ale ochiului

 

Simptome ale cataractei:

  • Vedere încețoșată, neclară.
  • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse.
  • Ochelarii nu mai sunt un ajutor.
  • Necesitatea schimbării relativ frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact.
  • Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii.
  • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.
  • Diplopie ( Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
  • Imbunătățire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe masură ce avansează cataracta.

 

 

Ce este cataracta?

 

Medicul chirurg recomandă intervenția chirurgicală de cataractă (facoemulsificare).

Aceasta este singura și cea mai eficientă modalitate de tratare a cataractei  și de recâștigare a vederii fiind cea mai frecventă operație oftalmologică și are o rată foarte înaltă de reușită.

Datorită tehnologiei foarte avansate, operatia de cataracta este minim invaziva, efectuinduse incizii extrem de mici la nivel milimetric, recuperarea fiind rapidă și ușoară.

Descrierea procedurii chirurgicale

Pasul 1 -Anestezia locală

Procedura chirurgicală începe cu anestezia locală, prin instilare de picături cu anestezic, reducând riscurile asociate altor tipuri de anestezii.

Pasul 2 -Incizie corneană

Se efectueaza o mică incizie în cornee.

Incizia la nivelul ochiului este foarte mică urmând  introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat.

Lichide sunt injectate în această incizie pentru a susține mediul înconjurător.

Invelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă.

Pasul 3- Fragmentarea cristalinului afectat

Chirurgul folosește un aparat special ultramodern pentru a fragmenta și a emulsifica porțiunile afectate ale cristalinului.

Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate .

Incizia este foarte mică (2 mm-1.8 mm),  nu necesită sutura(cusătură) si se vindecă foarte repede, împiedicând astfel posibilele infecții postoperatorii.

Pasul 4 – Plasarea cristalinului itraocular (IOL)

Odată ce cataracta este îndepărtată, prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus un cristalin intraocular (IOL) care va fi plasat în capsula goală a cristalinului, fiind fixat în poziția sa permanentă.

Cristalinele arificiale sunt flexibile si vor fi plasate cu ajutorul unui injector special fiind introduse in ochi printr-o microincizie.

Cristalinul artficial va fi ales de pacient.

Există două mari categorii de cristaline artificiale: multifocale şi monofocale.

În urma implantării cristalinelor artificiale multifocale, pacienţii pot beneficia de o vedere clară, independentă de portul ochelarilor la distanţă ( pe stradă), distanţă intermediară ( calculator) şi la aproape (la citit), cu alte cuvinte, în urma operaţiei de cataractă cu implantare de cristalin artificial multifocal, pacienţii pot scăpa atât de cataractă cât si de portul ochelarilor.

Cristalinele multifocale sunt vârful tehnologiei, oferindu-i pacientului independența în efectuarea activităților personale care solicită vederea atât la apropape cat si la departe.

După poziționarea corectă a cristalinului intraocular (IOL), vederea pacientului se stabilizează și devine clară.

 

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

Odată cu trecerea timpului, zonele opacifiate ale cristalinului vor deveni mai mari și mai dense, vederea dumneavoastră înrăutățindu-se. Această progresie a afecțiunii poate dura de la câteva luni la mai mulți ani. În cele din urmă, întregul cristalin se va opacifia, cauzând orbirea.

Cataracta foarte matură poate crește în dimensiune sau se poate dezintegra în ochi, ducând la complicații serioase, spre exemplu cataracta hipermatură complicată, cu glaucom secundar facotoxic.

 

Care este momentul optim de tratare a cataractei?

Numeroase persoane consideră că această afecțiune trebuie să fie matură înainte de a o opera. Acest lucru nu mai este adevărat! În prezent, operația de cataractă este o procedură de rutină care poate fi efectuată de îndată ce vederea vă afectează calitatea vieții.

Este de preferat să nu se aștepte până în ultimele faze de evoluție deaorece aceasta poate induce alte afecțiuni oculare.

 

 

 

Programare online

Doresc o programare