OCT sau tomografia în coerență optică

Ce trebuie să știți când vi se recomandă un examen OCT

 

OCT termen prescurtat din limba engleză care înseamnă tomografie în coerență optică și reprezintă una din investigațiile oftalmologice de ultimă generație. Astfel că, la Centrul Medical Oftalmologic Vitreum a fost achiziționat din luna iunie, cel mai rapid tomograf ocular din lume, care permite diagnosticarea precoce, tratamentul țintit și urmărirea afecțiunilor oculare. Aparatul oferă o analiză de înaltă rezoluție, extrem de rapidă, non-invazivă a structurilor retiniene, permite de asemenea examinarea polului anterior, a părții anterioare a ochiului, cum ar fi: corneea, cristalinul, irisul.

 

Imag. 1. Noul OCT achiziționat de Clinica Vitreum

Întreaga procedură se desfășoară extrem de repede, în comparație cu tehnologia anterioară, paratul indică pacientului pe tot parcursul examinării când să clipească, când trebuie să fie relaxat sau când trebuie să fie atent pentru a se efectua scanarea. Întreg protocolul de examinare decurge fără intervenția examinatorului, este nevoie doar de o singură apăsare a butonului iar pacientul trebuie să urmeze sfaturile.

Această investigație este extrem de importantă și prin ea se poate examina retina, care este foița, partea ochiului prin care se realizeză percepția vederii iar cest tomograf face o analiză fină a straturilor retiniene, fiind cel mai rapid tomograf existent la ora actuală. Foloșește un laser special care scanează retina și oferă detalii despre structurile, straturile retineiei, detaliile sunt foarte mari, astfel ca medicul poate sa examineze celulele, din cadrul retinei, avînd o rezoluție de 2 microni.

Imag.2 Imagini din Clinica Vitreum, surprinse în timpul evaluării tomografiei oculare (OCT)

Acest aparat oferă o imagine tridimensionala, o cartografiere a fundului de ochi, a retinei, din orice unghi se poate analiza pentru a observa integritatea fiecărui strat în parte. Permite doctorului să examineze în detaliu întreaga suprafață a retinei, inclusiv multitudinea de straturi din care aceasta este formată, lucru care era imposibil cu aparatura medicală existentă  anterior.

OCT ul retinian sau tomografia retiniană, constituie principala metoda de explorare a maculei (zona centrală a retinei unde se formează imaginea), fiind utilizat în diagnosticul și urmărirea unor boli oftalmologice importante precum:

  • Bolile de retină (degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, edemul macular de diferite cauze (diabetic, posttraumatic, postoperator, din afecțiuni vasculare retiniene sau din corioretinita seroasă centrală), membrane situate pe suprafața retinei (de origine vasculară, inflamatorie sau cicatricială).

Glaucomul (tomografia oculară este indispensabilă în examinarea, diagnosticarea și urmărirea pacienților cu glaucom

  1. Tomografia oculară cu noul OCT se realizează în câteva secunde, aparatul scanează retina, pacientul nu simte disconfort sau neplăceri pe parcusul examinării.

OCT permite urmărirea răspunsului la tratament prin măsurarea cu înaltă precizie a unor parametri, ca de exemplu grosimea centrală a retinei.

OCT facilitează în prezent diagnosticul precoce al glaucomului și evaluarea progresiei acestuia prin intermediul OCT de nerv optic (tomografie nerv optic). Aparatul măsoară grosimea stratului de fibre nervoase la nivelul papilei – principalul factor care demonstrează afectarea glaucomatoasă. Investigația permite compararea valorilor obținute între cei doi ochi și, de asemenea, între două examinări separate, ajutând medicul în stabilirea diagnosticului de glaucom chiar înainte de apariția modificărilor de câmp vizual sau în absența unei presiuni oculare ridicate.

 

Un alt avantaj pe care acest aparat îl oferă, este realizarea angiografiei tomografice. Angiografia reprezintă analiza vaselor de sânge retiniene fără a fi nevoie să se injecteze intravenos colorant, cum se întâmplă în mod obișnuit când se efectuează angiogfluorografia oculară. Noutatea este reprezentată de faptul că acest nou aparat permite efectuarea angiografiei oculare fără injectarea de substanță și asftel pacientul nu este supus neplăcerii injectării.

Datorită faptului că nu necesită injectarea de colorant, această procedură se poate repeta mai des, decât angiofluorografia obișnuită.

Această investigație nu are nici o contraindicație, este non-invazivă, se poate efectua repede și se poate repeta ori de câte ori e necesar.

 

noutati
 Programari pacienti